FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDFŽ predstavio SDP-ove kandidatkinje za lokalne izbore

Autor: dmak
ZAGREB, 2. ožujka 2013. (Hina) - Glavni odbor Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) predstavio je danas, uoči Međunarodnog dana žena, stranačke kandidatkinje na predstojećim lokalnim izborima, za dužnosti gradonačelnice, načelnice i županice, a dolaskom im je potporu pružilo vodstvo stranke na čelu s predsjednikom i premijerom Zoranom Milanovićem.

"Izborite se, budite bolje, pametnije, inteligentnije, lukavije i zaboravit će da ste žene, bojat će vas se", poručio je Milanović kandidatkinjama.

Položaj žene u društvu nije kakav bismo željeli, no deplasirano je govoriti da hrvatsko društvo nije zrelo, iako ima nesavršenosti, no isključivo ovisi o vama hoćete li pobijediti li ne, a SDP će vam dati punu potporu, rekao je Milanović kandidatkinjama. Bez SDP-a, Hrvatski bi sabor gotovo bio bez žena, jer je njihova zastupljenost na listama približno na razini zakonskog minimuma, oko 33 posto na parlamentarnim izborima. "Drugi moraju proći još dugi put da bi došli tamo gdje smo mi, a mi smo tek na pola puta", ustvrdio je Milanović.

Predsjednica Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) Gordana Sobol govoreći o položaju i ulozi žena u politici kazala je da na lokalnim razinama ne može biti zadovoljna sa zastupljenosti od oko 15 posto, a još manje sa 4,6 posto žena na izvršnim funkcijama. Što se tiče Hrvatskog sabora žene su zastupljene s nešto malo više od 25 posto što je nešto malo veći prosjek od europskog, jer zakon propisuje potrebnu 40 postotnu zastupljenost, kazala je.

Stav SDP-a je da je lokalna razina izuzetno bitna i da je važno da što više žena preuzme izvršne funkcije, ali i u lokalnim vijećima gdje se donose odluke bitne za svakodnevni život zajednice. Izrazila je uvjerenost da će SDP-ove kandidatkinje ostvariti značajne rezultate, odnosno veći broj županica, gradonačelnica i načelnica općina nego do sada.

Nazočnima su se, među ostalima, predstavile kandidatkinja za županicu Zagrebačke županije Ivana Krivec Posavec, za županicu Vukovarsko srijemsku Anica Birač, za velikogoričku gradonačelnicu Vesna Fabijančić Križanić te za načelnicu općine Omišalj Mirela Ahmetović.

(Hina) xdm yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙