FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obamina ostavština ovisit će ishodu borbi koje predstoje

Autor: dmus
ZAGREB, 25. veljače 2013. (Hina) - Političku ostavštinu američkog predsjednika Baracka Obame u konačnici će odrediti ishod njegovog odmjeravanja snaga s republikancima, a možda i s demokratima, u idućih nekoliko mjeseci, piše u ponedjeljak američki dnevnik Washington Post.

Oružje, useljeništvo, klimatske promjene, dug i trošenje - to su velike teme koje je Obama ili već pokrenuo ili ih je obećao pokrenuti, a kojima su se desetljećima bavile, bez jasnih rješenja, dvije najveće američke stranke (i njihovi predsjednici).

Ako ih uspije riješiti, Obama će upisati svoje ime u povijesne knjige kao jedan od najutjecajnijih predsjednika modernog doba, osobito u svjetlu činjenice da je već uvelike promijenio američki zdravstveni sustav. Ne uspije li, vjerojatno će se na njega gledati kao na još jednog u dugom nizu predsjednika koji su obećali promijeniti Washington, ali su na obećanju i ostali.

Prilično razvidno kako Obama vidi samog sebe - u brojnim je istupima nakon osvajanja novog mandata sve svoje prijedloge predstavljao kao način da pomogne ljudima da ostvare američki san.

"Svi imamo odgovornost dovesti ovu zemlju bliže viziji njezinih utemeljitelja po kojoj, neovisno o tome tko ste ili odakle ste, ovdje u Americi možete odlučivati o vlastitoj sudbini", rekao je Obama prije nekog vremena.

No neovisno o jasnoj i glasnoj Obaminoj retorici o velikim ciljevima u drugom mandatu, politička stvarnost koja ta pitanja okružuje ukazuje na vjerojatnost sitnih, trivijalnih rješenja koje je dugo odbacivao.

Što se oružja tiče, mala su očekivanja da bi zabrana jurišnog oružja mogla proći u Kongresu, ali je u govoru o stanju nacije Obama dao do znanja da ne očekuje od tog tijela da potvrdi njegove prijedloge zakona u cilju smanjenja oružanog nasilja nego da samo dopusti da se o njima glasa, što je gotovo povijesno stajalište o tom spornom pitanju.

Isto bi se moglo reći o sukobu oko smanjenja američkog duga, gdje se razlike između dviju stranaka oko točnog omjera povećanja poreza i smanjivanja potrošnje povećavaju uoči petka kad počinje postupak kojim se automatski pokreće smanjenje potrošnje. Reći da su pregovori o načinima izbjegavanja automatskih posvemašnjih rezova u vrijednosti 1,2 bilijuna dolara doživjeli neuspjeh značilo bi da su oni nekad stvarno bili započeti, što nije istina, piše autor članka.

Pitanje klimatskih promjena politički je još osjetljivije, do te mjere da se ne čini baš izglednim da bi Kongres mogao odobriti rješenja čak i najmanjih problema.

Među temama iz Obaminog drugog mandata, najviše izgleda za "veliko rješenje" ima useljenička reforma, budući da na izradi kompromisnog prijedloga radi skupina senatora iz obiju stranaka, ali se i tu donošenje nekih važnijih zakona čini vrlo zahtjevnom zadaćom.

Problem je i u tome što Obama želi velike geste i krupne korake, a zakonodavni i politički procesi koje nadgleda oduvijek su usmjereni na postupnost.

Iako njegovi saveznici tvrde da Obama malo toga može učiniti oko navodne nepopustljivosti republikanaca u Kongresu, on će ipak morati pronaći način kako da približi tu stranku (ili bar nekoliko desetaka njezinih članova) svojim političkim idejama ako želi ostaviti traga kao predsjednik, a to nesumnjivo želi, ističe se na kraju članka u Washington Postu.

(Hina) xdam ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙