FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mjere za legalizaciju bespravne gradnje na velikogoričkom području

Autor: dmak
VELIKA GORICA, 1. ožujka 2013. (Hina) - Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić predstavio je danas mjere kojima će gradska uprava pomoći građanima u legalizaciji bespravne gradnje - promjenu odluke u vezi plaćanja komunalnog doprinosa i otvaranje info centra u zgradi uprave.

"Najveće ćemo popuste dati građanima koji financiraju legalizaciju objekata vlastitim sredstvima, posebno za pomoćne objekte uz glavni u kojem žive. No, nećemo zaboraviti ni na one koji održavaju i stvaraju nova radna mjesta - gospodarski i proizvodni objekti", istaknuo je Barišić na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Najavio je da će se omogućiti plaćanje u više rata, odgodu plaćanja do godinu dana, kao i poseban popust za jednokratnu uplatu. Također i da će odluka o izmjeni visine komunalnog doprinosa biti na sjednici Gradskog vijeća sredinom ožujka, a idući će tjedan predložiti smanjenje osnovne cijene za sve zone prema određenim kriterijima.

"Pri tome ćemo voditi računa da je trend u Hrvatskoj da se mnogi gradonačelnici vode načelom populizma i smanjuju cijenu legalizacije, ali i da se gradovi komunalno opremaju iz tih prihoda i da je potrebna ravnoteža koja će osigurati održivi razvoj", rekao je Barišić.

"S obzirom na gospodarsku situaciju i da smo kao građani svakodnevno pod sve većom represijom države, odlučili smo se i radimo na izmjeni odluke kako bi olakšali životne troškove", kazao je velikogorički gradonačelnik dodavši kako većina sugrađana ima potrebu za legalizacijom.

Pojasnio je da će Info centar s cjelodnevnim radnim vremenom pružati građanima sve potrebne informacije, a bude li potrebno otvorit će se još jedan info centar u samom središtu grada za građane koji neće moći doći ili stići u gradsku upravu. Informacije će se moći dobiti na besplatni telefon 08004460, a krajnji rok za predaju zahtjeva je kraj lipnja ove godine.

Barišić je podsjetio da je Velika Gorica podijeljena u pet zona i svaka od njih ima određenu visinu komunalnog doprinosa, a formirana je na temelju komunalne opremljenosti. U prvoj zoni visina komunalnog doprinosa je 87 kuna po kubičnom metru, dok je u petoj zoni 12 kuna.

"U usporedbi s drugim gradovima u okruženju, u prvoj zoni, primjerice Samobor i Dugo selo, imaju 138 kuna, Zaprešić 90 kuna, što znači da imaju više cijene od Velike Gorice," rekao je Barišić.

"Na razini Hrvatske 35 gradova ima više cijene od Velike Gorice, koja je inače šesti grad po veličini u Hrvatskoj, ali i s obzirom na 330 četvornih kilometara površina ima određene potrebe koje se financiraju namjenskim sredstvima od komunalnog doprinosa. Višu cijenu imaju Sisak, Ivanec i Vinkovci dok su Koprivnica i Varaždin na razini cijene u Velikoj Gorici", napomenuo je Barišić.

(Hina) xdm ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙