FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Maliju ubijen jedan od zapovjednika sjevernoafričke al Kaide

Autor: akoz
ALGIERS/DAKAR, 28. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Francuske su snage ubile Abdelhamida Aboua Zeida, jednog od najzloglasnijih zapovjednika sjevernoafričkog krila al Kaide (AQIM), tijekom operacije protiv islamističkih boraca u brdovitom sjevernom Maliju, izvijestila je u četvrtak alžirska televizija Ennahar.

Abou Zeid je bio među 40 militanata ubijenih prije tri dana u podnožju planina Adrar des Ifoghas blizu granice s Alžirom, izvijestila je televizijska postaja Ennahar koja je dobro povezana s alžirskim službama sigurnosti.

Francuski i čadski vojnici na tom području love preostale pobunjenike nakon munjevite vojne kampanje koja ih je istjerala sa sjevera Malija. Glasnogovornik francuske predsjedničke palače nije želio komentirati vijest. Alžirska vlada, malijski i čadski dužnosnici nisu mogli potvrditi smrt Abou Zeida.

Abou Zeid, kojega se smatra jednim od najokrutnijih vođa AQIM-a, bivši je alžirski krijumčar koji je postao džihadist i vjeruje se da on stoji iza otmica više od 20 državljana zapadnih zemalja na području Sahare u posljednjih pet godina koje su AQIM-u od otkupnina priskrbile milijune dolara.

Vjeruje se da je on pogubio Britanca Edwina Dyera 2009. godine i 78-godišnjeg Francuza Michela Germaneaua 2010. godine.

Nakon što je labavi savez islamističkih skupina zauzeo sjever Malija u travnju prošle godine Abou Zeid je preuzeo nadzor nad drevnim trgovačkim gradom Timbuktuom gdje je uveo najradikalnije oblike šerijatskog zakona poput kažnjavanja amputacijama i uništio stara sufijska svetišta.

Stanovnici Timbuktua kažu da je pobjegao iz grada prije no što su ga zauzele snage pod francuskim vdostvom i sa sobom u konvoju poveo nekoliko talaca iz zapadnih zemalja.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙