FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO razmatra ostanak do 12000 vojnika u Afganistanu nakon 2014.

Autor: akoz
BRUXELLES, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Saveznici razmatraju zadržavanje od 8000 do 12000 vojnika NATO-a u Afganistanu nakon 2014. godine, rekle su Sjedinjene Države u petak naznačivši prvi puta službeno koliko bi stranih vojnika ostalo u zemlji nakon što je napusti veći dio borbenih postrojbi.

Predsjednik SAD-a Barack Obama još nije odlučio koliko će američkih vojnika ostati u Afganistanu nakon 2014. godine, rekao je glasnogovornik Pentagona George Little.

"Predsjednik još uvijek razmatra opcije i nije donio odluku o veličini moguće vojne nazočnosti SAD-a nakon 2014. godine i nastavit će razgovarati sa saveznicima i Afganistancima o tome kako najbolje možemo provesti dvije osnovne misije: djelovanje protiv ostataka al Kaide i s njom povezanih skupina te obuku i opremanje afganistanskih snaga", rekao je Little nakon sastanka ministara obrane zemalja NATO-a u Bruxellesu.

Ministar obrane SAD-a Leon Panetta ranije je opovrgnuo izjavu njemačkog ministra obrane Thomasa de Maizierea da je SAD saveznicima u Bruxellesu rekao da će samo Sjedinjene Države zadržati 8.000 do 12.000 vojnika u Afganistanu.

"O rasponu od 8.000 do 12.000 vojnika razgovaralo se kao mogućoj veličini cijele misije NATO-a, a ne kao doprinosu SAD-a", rekao je Little.

Od NATO-a predvođene snage u Afganistanu postupno odgovornost za sigurnost predaju afganistanskim kolegama dok se većina stranih postrojbi priprema napustiti zemlju do kraja 2014. godine. NATO će u Afganistanu nakon 2014. nastaviti voditi manju misiju za obuku.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙