FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDLSN osporava uredbu o smanjenju plaća državnih službenika i namještenika

Autor: dsta
ZAGREB, 28. veljače 2013. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) najavio je da će danas donesenu uredbu kojom su plaće državnih službenika i namještenika umanjuju za tri posto osporavati u sudskim postupcima po nekoliko osnova, a sam način njezina donošenja ocjenjuje kao "silovanje" hrvatskog pravnog poretka.

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila uredbe i odluke o smanjenju bruto plaća zaposlenih u državnim i javnim službama za tri posto, a smanjenje će se provesti na plaćama za ožujak, koje će biti isplaćene u travnju.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika najavio je da će Ustavnom sudu RH predložiti pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti uredbe, budući da je prijelaznim odredbama Zakona o državnim službenicima iz 2005. godine utvrđeno da u odnosu na državne službenike prestaje važiti Zakon o državnim službenicima i namještenicima i na temelju njega doneseni provedbeni propisi, osim odredaba kojima su uređene njihove plaće, koje ostaju na snazi do dana početka primjene posebnog zakona kojim će se urediti plaće i druga materijalna prava državnih službenika.

Ukoliko se pak polazi od pretpostavke da se uredba može mijenjati, bez obzira što je ostavljena na snazi u zatečenom stanju u trenutku donošenja Zakona o državnim službenicima, onda je, po ocjeni tog sindikata, upitan način, odnosno procedura njezina donošenja.

Napominju i kako je pri donošenju uredbe, a donošenjem se smatra i svaka njezina izmjena, Vlada dužna zatražiti prethodno mišljenje, između ostalih, i sindikata, što se u konkretnom slučaju dogodilo tako što je nacrt Uredbe dostavljen na mišljenje sindikatima 24 minute prije sjednice Vlade na kojoj je donijeta, pa sindikatima nije omogućeno da se uopće očituju na prijedloge uredbi, a posebice ne u roku od 15 dana kada je u pitanju Uredba o koeficijentima u državnoj službi.

Stoga će Sindikat pred Ustavnim sudom uredbu osporavati i sa stajališta povrede procedure njezina donošenja.

(Hina) xpp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙