FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Litvinenkov odvjetnik optužuje Britaniju i Kremlj

Autor: mhaj
LONDON , 26. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Odvjetnik obitelji bivšega KGB-ova tajnog agenta Aleksandera Litvinenka, ubijenog 2006. u Londonu, optužio je u utorak Veliku Britaniju i Rusiju da u dosluhu nastoje prekinuti istragu o njegovoj smrti u interesu očuvanja trgovinskih veza.

Litvinenko je svojedobno dobio britansko državljanstvo i bio je gorljiv i glasan kritičar službenoga Kremlja, no umro je od posljedica trovanja, točnije nakon što je, kako je kasnije ustanovljeno, u njegovu šalicu s čajem u jednom londonskom hotelu netko ulio polonij-210, rijedak radioaktivni izotop. Afera s njegovom smrću od tada opterećuju diplomatske odnose Londona i Moskve.

Odvjetnik Litvinenkove supruge, Ben Emmerson je na predistražnom saslušanju u londonskom Royal Courts of Justice izjavio kako je pokušaj britanske vlade da neke informacije o njegovoj smrti proglasi povjerljivima, dio nastojanja da se prikriju činjenice.

Emmerson tvrdi je kako zahtjev britanske vlade za izdavanje naloga o imunitetu radi zaštite javnog interesa, kojim bi se onemogućilo otkrivanje dokaznog materijala u javnom sudskom postupku, treba zaštititi poslovne dogovore postignute između premijera Davida Camerona i službenog Kremlja.

"David Cameron je tako zainteresiran za promicanje trgovine s Rusijom da nastoji prekinuti ovu istragu", rekao je Emmerson.

Odvjetnik smatra da bi nadležni sudac Robert Owen trebao odbaciti spomenuti zahtjev.

(Hina) xmh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙