FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iranski nuklearni program: Šestorka će iznijeti "važnu ponudu" Iranu

Autor: vrad
LONDON, 20. veljače 2013. (Hina/AFP) - Zemlje skupine 5+1 (Njemačka, Kina, Sjedinjene Države, Francuska, Velika Britanija i Rusija) iznijet će "važnu ponudu" Iranu na pregovorima koji će se sljedećeg tjedna održati o iranskom nuklearnom programu, rekao je u utorak zapadni diplomat u Londonu.

Iran i šestorka će nastaviti pregovore 26. veljače u Almatiju, u Kazahstanu, nakon osmomjesečnog prekida.

"Iznijet ćemo prijedlog koji smatramo ozbiljnom i važnom ponudom", rekao je novinarima diplomat koji je htio ostati anoniman. "Riječ je o ponudi koja, po našem mišljenju, uključuje nove važne elemente", dodao je, ne navodeći potankosti.

Međunarodna zajednica sumnja da Iran želi proizvesti atomsko oružje skrivajući se iza svog civilnog programa, što Teheran odlučno niječe. UN i zapadne zemlje uvele su Iranu niz sankcija.

Iran traži ublažavanje sankcija u zamjenu za smanjenje obogaćivanja uranija, što su šestorica odbila. Zemlje te skupine se boje da će Iran obogaćivati uranij do devedesetpostotne čistoće, nužne za izradu atomske bombe, što Teheran demantira.

Izrael i Sjedinjene Države, zakleti neprijatelji Irana, već su više puta natuknuli da razmišljaju o vojnim udarima kako bi usporili iranski nuklearni program ako se ne pronađe diplomatsko rješenje.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙