FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD spreman sufinancirati Axerealovo širenje poslovanja sa žitom u jugoistočnoj Europi

Autor: mpuk
LONDON/ZAGREB, 26. veljače 2013. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sprema se uložiti do 38 milijuna eura u francusku poljoprivredno-industrijsku grupu Axereal kako bi poduprla njezino širenje poslovanja sa žitom u jugoistočnoj Europi, uključujući Hrvatsku.

EBRD planira odobriti zajam grupi Axereal u iznosu 28 milijuna eura za povećanje obrtnog kapitala potrebnog u Srbiji, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj. Dodatnih 10 milijuna eura EBRD će uložiti u kupovinu dionica a francuska grupa iskoristit će taj novac za kupovinu žitnih silosa u tim zemljama.

Također će ponuditi dodatno financiranje poljoprivrednicima za kvalitetno sjeme i gnojiva, stoji u priopćenju EBRD-a objavljenom u ponedjeljak na njihovoj internetskoj stranici.

Cilj je projekta povećanje silosnih kapaciteta i olakšani pristup financiranju za poljoprivrednike. Njegovi su troškovi procijenjeni na 102 milijuna eura.

Projekt je prošao zaključnu provjeru i odbor EBRD-a razmatrat će ga 26. ožujka.

Axereal je vodeći otkupljivač pšenice u Francuskoj i treći najveći proizvođač slada u Europi. Grupa je prisutna u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi od 2001. i želi proširiti poslovanje u dunavskoj regiji. U Hrvatskoj vlasnik je Poljoprivredno prehrambenog kompleksa sa sjedištem u Novoj Gradiški.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙