FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aflatoksin u šest uzoraka mlijeka u Sarajevu

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2013.(Hina) - U šest uzoraka prerađenog i sirovog mlijeka analiziranih prošlog tjedna u laboratoriju veterinarske stanice u Sarajevu pronađeni su tragovi aflatoksina, a riječ je o mlijeku domaćih ali i proizvođača iz Hrvatske, javili su u ponedjeljak bosanskohercegovački mediji.

Uprava za inspekcijske poslove Sarajevske županije potvrdila je kako je su uzeti uzroci iz ukupno 56 pošiljki mlijeka koje su dopremljene radi prodaje ili dalje prerade, a u šest slučajeva utvrđeno je zagađenje aflatoksinom M1.

Među njima su dva mlijeka hrvatskih proizvođača: "Vindijino" s 1,5 posto mliječne masti i rokom trajanja do 18. svibnja 2013. godine i trajno mlijeko "Vita" što ga proizvodi "Meggle Hrvatska" i čiji je rok trajanja do 22. svibnja ove godine.

Pojačana koncentracija otrova iz plijesni pronađena je i mlijeku "Dar prirode" mljekare iz Tuzle, te u dva mlijeka kojega je preradila mljekara "Meggle BiH" dok je u jednom uzorku mljekare "Inmer" iz Gradačca prisutnost aflatoksina bila neznatna.

Analizirano je i šesnaest uzoraka sirovog mlijeka koje se doprema na predaju u sarajevsku mljekaru "Milkos", a njih četiri sadržavali su pojačanu koncentraciju aflatoskina.

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje, a privremeno je bio zabranjen i otkup sirovog mlijeka s farmi na kojima se koristila stočna hrana koja je izvor zagađenja aflatoksinom.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙