FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija povlači iz prodaje mlijeko sumnjivo na aflatoksin

Autor: vili
BEOGRAD, 19. veljače 2013. (Hina) - Srbijansko ministarstvo poljoprivrede naredilo je veterinarskoj inspekciji da povuče iz prodaje mlijeko čiji uzorci pokazuju mogućnost nedopuštene količine aflatoksina M1, dok ne stignu rezultati analiza uzoraka poslanih u Nizozemsku, priopćeno je u utorak u Beogradu.

U priopćenju minstarstva poljoprivrede navodi se da je, unatoč rezultatima analiza, razina aflatoksina ispod koncentracija koja može naštetiti zdravlju.

"Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mlijeka na policama trgovina, jer je razina aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dopuštenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati ikakve zdravstvene probleme", istaknuto je u priopćenju ministarstva.

Vojvođanski tajnik za poljoprivredu Goran Ješić objavio je također u utorak podatke o uzorcima mlijeka u Srbiji koji pokazuju da je u većini njih zabilježena povećana koncentracija opasnog aflatoksina, što je suprotno ranijim informacijama državnih tijela koja su priopćila da je razina aflatoksina u dopuštenim granicama, prenijela je agencija Beta.

Ješić je pred novinarima u Novom Sadu izjavio da je u 29 od 35 uzoraka mlijeka razina aflatoksina u mlijeku prekoračena od 10 do 200 posto. Propisi nalažu da ona ne bi smjela biti veća od 0,05 mikrograma po kilogramu.

U Srbiji je do 2010. godine bila dopuštena nazočnost aflatoksina u mlijeku 10 puta veća nego danas (0,5 umjesto, sadašnjih 0,05 mikrograma po litri).

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙