FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael zabrinut zbog mogućnosti izbijanja nove intifade

Autor: kgab
JERUZALEM, 25. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Izraelski ministar domovinske sigurnosti izrazio je u ponedjeljak zabrinutost da bi val nasilnih palestinskih prosvjeda na Zapadnoj obali mogao prerasti u novu intifadu (ustanak) u slučaju da dođe do smrtonosnih sukoba.

Smrt jednog Palestinca u izraelskom zatvoru i štrajk glađu četvorice zatvorenika povećali su napetosti na Zapadnoj obali gdje se posljednjih dana sukobljavaju prosvjednici, koji bacaju kamenje, s izraelskim vojnicima.

"Dvije prijašnje intifade... nastale su kao rezultat velikog broja mrtvih (tijekom prosvjeda)", rekao je ministar Avi Dichter za izraelski radio. "Žrtve su gotovo dokazani recept za veću eskalaciju", kazao je.

Izraelski vojnici pojačali su mjere sigurnosti u ponedjeljak zbog pokopa Arafata Jaradata (30) koji je uhićen prije tjedan dana zbog bacanja kamenja na izraelske automobile na Zapadnoj obali.

Palestinski dužnosnici su izjavili da je on umro nakon što je bio podvrgnut mučenju. Izrael je priopćio da obdukcijom, koja je provedena u nazočnosti palestinskog mrtvozornika, nije utvrđen nedvojbeni uzrok smrti te da su ozljede, kao što su slomljena rebra, mogle biti nanesene tijekom pokušaja oživljavanja.

Palestinske frustracije razbuktalo je širenje izraelskih nasilja na Zapadnoj obali, zastoj mirovnog procesa još od 2010. godine i raskol između palestinskih vlasti predsjednika Mahmuda Abasa i Hamasovih islamista koji upravljaju Gazom.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙