FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinski pregovarači ovog tjedna u Washingtonu

Autor: mtro
WASHINGTON, 18. veljače 2013. (Hina/AFP) - Palestinski pregovarači Saeb Erakat i Mohamed Shtayeh će u srijedu otputovati u Washington, nekoliko tjedana prije planiranih posjeta državnog tajnika Johna Kerryja i američkog predsjednika Baracka Obame Izraelu i palestinskim područjima.

Palestinsko izaslanstvo će u srijedu stići u Washington na sastanke s američkim dužnosnicima o mirovnom procesu koji bi se trebali odvijati u četvrtak, rekao je u nedjelju Shtayeh, prenosi AFP.

On je precizirao da je svrha putovanja objasniti palestinska stajališta novoj američkoj administraciji, posebice o naseljavanju i zatvorenicima u Izraelu u perspektivi posjeta predsjednika Obame i državnog tajnika Kerryja.

Johna Kerryja, vrlo upućenog u izraelsko-palestinski sukob, očekuju u Ramallahu oko 5. ožujka, rekli su palestinski izvori.

Obamin put u Izrael i palestinska područja predviđen je između 20. o 22. ožujka, naveli su izraelski i palestinski izvori.

Taj posjet je pokrenuo diplomatske manevre između Washingtona i Izraelaca i Palestinaca.

U nedjelju je izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao da se izraelski pregovarač Isaac Molcho, zadužen za palestinski predmet, upravo vratio iz Washingtona i dodao da savjetnik za nacionalnu sigurnost Yaakov Amidor uskoro odlazi u Washington.

Netanyahu je ponovio da će američki predsjednik uglavnom baviti pitanjima iranskog nuklearnom programa, sukoba u Siriji i mirovnim pregovorima s Palestincima.

Za nastavak mirovnih pregovora, prekinutih u rujnu 2010. palestinski predsjednik Mahmoud Abbas traži kao preduvjet pregovora prekid židovskog naseljavanja i priznanje linija iz razdoblja prije rata u lipnju 1967.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙