FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Za povratak izbjeglica u Hrvatsku do 2017. još 120 milijuna eura

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. veljače 2013.(Hina) - Hrvatska se uvijek zalagala za povratak svih svojih državljana bez obzira na nacionalnost i u tu je svrhu do sada izdvojila pet i pol milijarda eura, a dodatni iznos od 120 milijuna eura izdvojit će se i u razdoblju do 2017. godine, izjavila je Dunja Jevak, generalna konzulica Hrvatske u Banjoj Luci.

U intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile banjalučke "Nezavisne novine" Jevak je istaknula kako Hrvatska snažno potiče povratak svojih građana prijeratnim domovima odlučno odbacujući mogućnost da bi netko pritom bio diskriminiran zbog nacionalne pripadnosti.

"U razdoblju od 2013. do 2017. godine Hrvatska će osigurati potrebna sredstva za stambeno zbrinjavanje 3541 obitelji odnosno 8529 osoba", kazala je Jevak.

Ukupni trošak za te namjene procijenjen je na 120 milijuna eura, a 90 posto iznosa Hrvatska će osigurati iz vlastitih proračunskih sredstava te strukturalnih fondova Europske unije.

Komentirajući činjenicu da su hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti koji žive na području BiH počeli stizati pozivi da vrate hrvatske osobne iskaznice, Jevak je objasnila kako je riječ o postupku sređivanja evidencije prebivališta koje provodi hrvatsko ministarstvo unutarnjih poslova na temelju novog zakona o prebivalištu, usvojenog 29. prosinca 2012. godine, a takvi se pozivi upućuju svima za koje se utvrdi da ne žive u Hrvatskoj, bez obzira na nacionalnost.

Kazala je kako je to dio obveza koje Hrvatska preuzima ulaskom u EU.

"Mi smo dužni u okviru našeg ulaska u EU voditi evidenciju i dostavljati podatke EUROSTAT-u o migracijama stanovništva", kazala je Jevak podsjećajući kako je to nužno i zbog sređivanja biračkih popisa te provedbe niza propisa, od poreznih do onih o socijalnoj skrbi.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙