FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 22. veljače 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

WELLINGTON - Mladi pingvin nazvan "Happy Feet junior" kojeg je more izbacilo na novozelandsku obalu, 2000 kilometara od njegova staništa, uginuo je unatoč svim naporima veterinara da ga spase, objavio je u petak zoološki vrt u Wellingtonu. Veterinari su se pet dana brinuli za mladog makvorijskog pingvina koji je doplutao do Novog Zelenda iz svoje kolonije na subantarktičkom otoku Macquarieju nakon što je, po procjenama, proveo 12 mjeseci na moru. Glavna veterinarka zoološkog vrta u Wellingtonu Lisa Argilla kazala je da je pingvin uginuo od pothranjenosti i otkazivanja organa unatoč svim naporima veterinara da ga spase. "Pingvin je po dolasku imao tri kilograma manje od minimalne težine. Nije imao apsolutno nikakvih rezervi što je posljedično dovelo do otkazivanja organa. Liječenje životinja iz divljine vrlo je teško i mislim da smo dali najbolje što smo mogli. Nažalost, pingvin nije preživio", kazala je Argilla. Otkriće ovog pingvina potaknulo je sjećanja na izvornog "Happy Feeta", carskog pingvina pronađenog pokraj Wellingtona u lipnju 2011. koji se najeo pijeska zamijenivši ga za snijeg. Njegova višetjedna borba za život u zoološkom vrtu izazvala je veliku pažnju svjetskih medija. Kada su ga nakon oporavka pustili u more u Južnom oceanu kako bi našao put do kuće, pingvin je već bio toliko slavan da ga je ispratio i novozelandski premijer John Key. Međutim, ugrađeni GPS uređaj za njegovo praćenje prestao je emitirati nakon par dana, što je potaknulo strahove da je pingvina pojeo morski pas.

LOS ANGELES - Filmovi nominirani za ovogodišnjeg Oscara za najbolji film već su se uvrstili među najgledanije filmove 2012. Devet konkurenata za najveću hollywoodsku nagradu zaradili su zajedno 2 milijarde dolara na ulaznicama uoči nedjeljnje svečane dodjele Oscara. Šest od njih, među njima i favoriti "Argo" i "Lincoln", donijeli su najmanje po 100 milijuna dolara svaki u američkim i kanadskim kinima. Prije godinu dana samo jedan kandidat, drama "Služavke" dosegnula je 100 milijuna dolara na domaćoj sceni, prema internetskoj stranici Box Office Mojo. Pobjednik "Umjetnik", uglavnom nijemi, crno-bijeli film, zaradio je samo 45 milijuna dolara na sjevernoameričkom tržištu tijekom ukupnog prikazivanja u kinima. Globalna prodaja za prošlogodišnjih devet nominiranih dosegnula je 1,2 milijarde dolara čak i nakon Oscara i iz njih dobivenog publiciteta.

NEW YORK - Nasilni zločini, visoka nezaposlenost, sve manje stanovništva i finacijska kriza čine Detroit najbjednijim gradom u Sjedinjenim Državama, objavio je u četvrtak časopis Forbes. Nadmašio je Miami, koji je tu titulu držao prošle godine. Iza Detroita je Flint, oba u saveznoj državi Michigan, a potom dolaze Rockford i Chicago u Illinoisu i Modesto u Kaliforniji, na popisu prvih pet najgorih urbanih područja u SAD-u u 2013. "Problemi Detroita nisu nikakva novost. Riječ je o četrdesetogodišnjem propadanju koje ide skupa s američkom autoindustrijom", prema Forbesu. Ovaj grad središte automobilske industrije na rubu je bankrota i mogla bi ga financijski preuzeti savezna država Michigan. Stopa nasilnih zločina u Detroitu je najviša u zemlji s 1052 na 100.000 ljudi, prema FBI-u. Forbes je istražio 200 najvećih urbanih središta u SAD-u, a potom sastavio popis od 20 najgorih rangiravši ih prema nizu čimbenika među kojima i stopi kriminala, ovrhama, porezima, cijenama stambenog prostora, vremenu provedenom u prometalima, vremenskim prilikama i opadanju stanovništva.

LOS ANGELES - Lady Gaga objavila je u četvrtak da je operirala ozlijeđeni kuk zbog kojega je prošloga tjedna morala otkazati nastavak koncertne turneje. Pop pjevačica je zahvalila obožavateljima na njihovoj internetskoj stranici littlemonsters.com kazavši za operaciju da je bila "tek mala prepreka na putu". "Kad su me odvodili na operaciju, razmišljala sam o vašoj boli i ustrajnosti, vašim obiteljskim situacijama, školskim i zdravstvenim pitanjima, beskućnicima, pitanjima identiteta", napisala je Lady Gaga koja je oduvijek pokazivala interes za osobne probleme svojih obožavatelja. Zasad se ne zna kada će se vratiti nastupima, a menadžer njezine turneje rekao je prošloga tjedna da će morati "strogo mirovati". Lady Gaga bila je na turneji dvije godine tijekom kojih je održala koncerte na šest kontinenata.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙