FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ericsson Nikola Tesla: dividenda od 170 kuna

Autor: tper
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Kompanija Ericsson Nikola Tesla (ENT) u 2012. je ostvarila neto dobit od 126,9 milijuna kuna, što je porast u odnosu na godinu prije za čak 353 posto, istaknula je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednica kompanije Gordana Kovačević.

Kazala je kako će Uprava i Nadzorni odbor predložiti Glavnoj skupštini, koja će se održati 28. svibnja, isplatu 20 kuna redovne i 150 kuna izvanredne dividende po dionici.

Komentirajući rezultate poslovanja u prošloj godini Kovačević je rekla kako će 2012. ostati zapamćena po visokom rastu prihoda i neto dobiti te kako su na ukupne rezultate utjecali rezultati ostvareni na ruskom tržištu.

Po iznesenim podacima, kompanija je u 2012. ostvarila prihode od prodaje u iznosu od 1,9 milijardi kuna, što je rast od 64 posto u odnosu na godinu prije, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu.

Struktura prihoda po tržištima značajno je promijenjena u korist izvoznih tržišta pa u ukupnoj prodaji kompanije u 2012. udio domaćeg tržišta iznosi 14 posto, a izvoznih tržišta 86 posto.

Na domaćem je tržištu lani ostvareno 268,1 milijun kuna prihoda od prodaje, što je 2 posto više nego u 2011., a porasli su i prihodi od prodaje na Ericssonovom tržištu, za 14 posto, na 552 milijuna kuna.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonovog tržišta) ukupni prihodi od prodaje iznosili su 1,09 milijardi kuna i veći su prema godini ranije za 161 posto.

Na tržištima regije (BiH, Crna Gora i Kosovo) ukupno je ostvareno 204,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je pad od 24 posto i to zbog negativnih ekonomskih trendova i političke situacije koji znatno utječu na investicije operatora u regiji.

Na tržištu Zajednice Neovisnih Država (ZND) prihodi od prodaje ostvareni su u iznosu od 888,1 milijuna kuna, što je porast od 501,7 posto, prvenstveno kao rezultat realizacije poslova ugovorenih na ruskom tržištu.

Kovačević je najavila kako će u idućem razdoblju kompanija svoje strateške prioritete usmjeriti na područja s potencijalom za rast, poput mobilnog širokopojasnog pristupa internetu, usluga te operativnih i poslovnih sustava podrške. Očekuju i prve iskorake u području m2m (machine-to-machine) komunikacija kao i postupno uvođenje rješenja za oblak i poslovnih modela baziranih na njima.

Ericsson Nikola Tesla ove godine obilježava 60-tu obljetnicu potpisivanja prvog licencnog ugovora s Ericssonom i u kompaniji su kazali kako će tim povodom u travnju Hrvatsku posjetiti kraljevska obitelj.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙