FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo štrajk u tvrtki Solarne ćelije

Autor: dmar
SPLIT, 11. veljače 2013. (Hina) - Sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske (EKN) izvijestio je danas da su njegovi članovi u tvrtki Solarne ćelije u Splitu započeli štrajk zbog neisplate plaća, odnosno akontacija za plaće za zadnja tri mjeseca.

Nakon neuspješnog mirenja, članovi Sindikata EKN-a i radnici Solarnih ćelija stupili su štrajk, po čemu su svojevrsni rekorderi u Hrvatskoj, jer to im je 27 put da svoje plaće istjeruju štrajkom ili prijetnjom štrajkom.

Sindikalni povjerenik Jure Sinovčić optužio je direktora tvrtke Denisa Perića da svakog mjeseca stvara namjerni pritisak i stres među radnicima čekajući s isplatom do posljednjeg trenutka. Cijelu prošlu godinu umjesto zarađenih plaća isplaćivao nam je akontacije od po 3.000 kuna, uz obećanje da će razliku do punih plaća vratiti, no od toga nema ništa, rekao je Sinovčić Hini.

Osim punog iznosa plaća, poslodavac već dvije godine radnicima ne uplaćuje ni doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što je protuzakonito, no država i inspekcije se na to oglušuju, upozorava sindikalac.

Solarne ćelije d.o.o. predale su se krajem prosinca zahtjev za predstečajnu nagodbu zbog duga od 1,9 milijuna kuna, a prema prijavi trenutno zapošljavaju 15 radnika.

Unatoč tome što Sindikat EKN-a već godinama prijavljuje tog poslodavca mjerodavnim institucijama, nije uspio stati na kraj konstantnom kršenju zakona, a ponovna neisplata plaća pokazuje da je stečaj Solarnih ćelija najizglednija opcija, zaključuju sindikalci.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙