FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael i Hamas neizravno pregovaraju

Autor: vrad
JERUZALEM, 15. veljače 2013. (Hina/AFP) - Izrael i Hamas koji je na vlasti u Pojasu Gaze već nekoliko tjedana neizravno pregovaraju o ublažavanju embarga u toj palestinskoj enklavi, na temelju ugovora o primirju zaključenog u studenome, izvijestila je u petak privatna televizija Channel 2.

Pregovori u kojima sudjeluju izraelski časnici, vode se preko egipatskih posrednika, dodaje izraelska mreža. Pregovori se vode o otvorenju graničnog prijelaza u Rafahu, između Egipta i Pojasa Gaze, za građevni materijal iz Katara te o dopuštenju unošenja poljoprivrednih proizvoda iz Gaze u Izrael.

Izrael je u prosincu najavio da se prvi put od 2007. sprema odobriti ulazak građevnog materijala u Gazu.

Glasnogovornik palestinskog islamističkog Hamasa rekao je u petak da se pregovara uz posredovanje Egipta u okviru ugovora zaključenog u studenome nakon izraelske smrtonosne osmodnevne ofenzive na naoružane skupine u Gazi, ali u zadnja dva tjedna nije bilo kontakata.

Izrael je uveo ograničenja za uvoz iz Gaze nakon otmice izraelskog vojnika Gilada Shalita 2006. kojega je Hamas oslobodio 2011. Embargo je pooštren 2007. kada je Hamas preuzeo vlast u Pojasu Gaze.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙