FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za sigurnost hrane u BiH o mlijeku iz Hrvatske

Autor: zkre
MOSTAR, 9. veljače 2013. (Hina) - Agencija za sigurnost hrane u BiH sa sjedištem u Mostaru priopćila je u subotu da će tek nakon deset negativnih laboratorijskih nalaza na visoko prisustvo opasnog aflatoksina ponovno dopustiti uvoz mlijeka varaždinske Vindije.

Kako su objasnili iz Agencije za sigurnost hrane, laboratorijskim analizama je utvrđen povećan štetan sadržaj u trajnom mlijeku proizvođača Vindije d.d. Varaždin. U priopćenju Agencija ne spominje Dukatova mlijeka.

"Prema informacijama kojima raspolaže Agencija za sigurnost hrane BiH, laboratorijskim analizama je utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u navedenom proizvodu prelazi maksimalno dopuštenu količinu te će granična veterinarska inspekcija sljedećih 10 pošiljki toga proizvođača podvrgnuti detaljnoj materijalnoj kontroli, uzorkovanju i zadržavanju pošiljki do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza", navodi se u priopćenju. "Daljnji uvoz proizvoda u BiH bit će dopušten tek nakon što 10 uzastopnih analiza budu u skladu sa važećim propisima u Bosni i Hercegovini", ističe se.

U Sarajevu je ranije objavljeno da su uvedene zabrane uvoza mlijeka iz Dukata i Vindije. Tu odluku donijeli su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te Ured za veterinarstvo BiH na temelju upozorenja koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske.

Prema tom izvoru, zabrana uvoza u BiH odnosi se na "Vindijino" trajno mlijeko sa 2,8 posto mliječne masti s rokom uporabe do 3. srpnja te na homogenizirano i sterilizirano mlijeko u UHT pakiranju čiji rok uporabe istječe u lipnju. Zabranjen je i uvoz "Dukatova" trajnog mlijeka, također sa 2,8 posto masnoće s rokom uporabe do svibnja kao i mlijeko "Lagano jutro" čiji rok uporabe istječe 25. travnja.

(Hina) xzkre ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙