FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 21 sat.

BRUXELLES - Članovi vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta ne dovode u pitanje spremnost Hrvatske za ulazak u Europsku uniju 1. srpnja ove godine, odbacuju pozive da se za Hrvatsku uvede monitoring i nakon ulaska u članstvo te pozivaju preostale zemlje članice koje još nisu ratificirale hrvatski pristupni ugovor da to učine što je prije moguće, zaključak je rasprave održane u ponedjeljak popodne u Bruxellesu. "Htio bih naglasiti da nitko nije doveo u pitanje spremnost Hrvatske za ulazak u EU 1. srpnja ove godine", rekao je u završnoj riječi parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Libor Rouček u raspravi o prijedlogu rezolucije o Hrvatskoj o čemu će vanjskopolitički odbor glasovati u utorak. Nakon izglasavanja na odboru prijedlog se šalje na raspravu i glasovanje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

BRUXELLES - Europska komisija će na svom sastanku u srijedu odlučivati o prijedlogu novog ugovora za privatizaciju Brodosplita, što je jedna od 10 zadaća koje Hrvatska treba ispuniti, a ostale zadaće su već obavljene ili su pri samom kraju, istaknuo je u ponedjeljak u Bruxellesu predstavnik Europske komisije Dirk Lange. Lange, koji je u Općoj upravi za proširenje Europske komisije zadužen za Hrvatsku, sudjelovao je u raspravi na Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta te izvijestio njegove članove o razvoju događaja uoči posljednjeg izvješća o monitoringu, koje će Komisija objaviti 21. ožujka. Po Langeovu istupu, Hrvatska može očekivati pozitivno izvješće. "Drago mi je da vas mogu izvijestiti da je Hrvatska predala novi plan za privatizaciju Brodosplita. Komisija će o tome odlučivati na sastanku u srijedu i očekujemo pozitivnu odluku. U tom slučaju može se očekivati potpisivanje privatizacijskog ugovora do kraja ovoga mjeseca", rekao je Lange.

ZAGREB - General pukovniku Dragi Lovriću, načelniku Glavnog stožera Oružanih snaga RH, uručeno je u ponedjeljak u Zagrebu visoko američko vojno odličje za doprinos mirovnoj misiji NATO-a u Afganistanu, suradnji Hrvatske i SAD-a u NATO-u i jačanju regionalne suradnje. Odličje "Medalja za zasluge SAD-a" Lovriću je u predsjednikovu uredu uručio admiral James Stavridisa, vrhovni zapovjednik NATO-a za Europu koji je istaknuo da Lovrić ne samo da je prvi čovjek hrvatske vojske, nego je dobro poznat i u regiji te u sklopu Sjevernoatlanskog saveza. Odličje, koje je utemeljio bivši predsjednik SAD-a Dwight Eisenhower, Lovriću su dodijelili američki predsjednik Barack Obama i ministar obrane Leon Paneta kojima je Lovrić zahvalio.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u ponedjeljak je pozvao ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na jačanje suradnje s tim savezom unatoč različitim stajalištima oko Siriji ili proturaketnog štita. Tijekom razgovora u sjedištu NATO-a u Bruxellesu Rsamussen je poželio da NATO i Rusija nastave "značajni napredak" ostvaren prošle godine u "praktičnoj suradnji" kao što je borba protiv terorizma ili piratstva, naglašava se u priopćenju NATO saveza. Razgovarali so o temama povezanim s operacijom NATO-a u Afganistanu te o "načinima jačanja dijaloga NATO-Rusija o proturaketnoj obrani", kaže se u priopćenju.

MOSTAR - Vlasti BiH zaustavile su uvoz nekoliko pošiljki mlijeka iz Srbije, Slovenije, Mađarske i Njemačke jer su u sebi imale povećani sadržaj kancerogenih aflatoksina, potvrdio je u ponedjeljak za medije u Mostaru ravnatelj ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba. "U pošiljkama Slovenije, Njemačka, Mađarske i Srbije pronađeni su pozitivni uzorci na aflatoksine", rekao je Kalaba. Po njegovim riječima rezultati pretraga koji su dostavljeni potvrdili su sumnje o nedopuštenom prisustvu aflatoksina. "Mi smo u petak imali sumnjive uzorke, a danas smo dobili službene potvrde da su pozitivni", dodao je ravnatelj ureda za veterinarstvo BiH. Vlasti BiH ranije su zabranile uvoz mlijeka od hrvatskih proizvođača Dukata i Vindije zbog utvrđenog povećanog sadržaja aflatoksina.

BEOGRAD - Haaški osuđenik Milan Gvero, nekadašnji časnik bivše JNA i pomoćnik zapovjednika vojnih snaga bosanskih srba, preminuo je u nedjelju u Beogradu u dobi od 76 godina, potvrdio je u ponedjeljak srbijanskim medijima njegov odvjetnik. Žalbeno veće haaškog suda (ICTY) u siječnju je odbacilo zahtjev njegove obrane za obustavu postupka, zaključivši da se Gvero dovoljno oporavio od moždanog udara i da može pratiti tijek postupka. Gvero se 2005. predao haaškom sudu, koji ga je 2010. godine, zajedno sa još šest visokih vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba, osudio na pet godina zatvora zbog zločina u Srebrenici. Gvero je ubrzo nakon presude pušten na slobodu, budući je u pritvoru proveo dulje od dvije trećine izrečene kazne.

BRUXELLES - Europska unija je u ponedjeljak odlučila za tri mjeseca produljiti sankcije Siriji i snažnije poduprijeti oporbu, no nije se izjasnila o ukidanju embarga na oružje kao što to traži London. Odluka ministara vanjskih poslova 27 zemalja članica je kompromis, ocijenio je britanski šef diplomacije William Hague komentirajući znakovite razlike između zemalja o ukidanju ili ublažavanju embarga na oružje sirijskim pobunjenicima. Europljani su si tako dali tri dodatna mjeseca kako bi riješili to pitanje, no potpora Koaliciji sirijske oporbe je neupitna. "Htjeli smo ići malo dalje, ali su neki bili protiv", kazao je Hague. Šefica europske diplomacije Catherine Ashton je kazala da EU želi "pružiti znakovitiju tehničku pomoć kako bi se zaštitili civili". "Ne radi se o vojnoj pomoći. Radi se o tome da ponudimo bolju pomoć u zaštiti civila", kazala je Ashton. Nije, međutim, precizirala, koji će oblik poprimiti spomenuta tehnička pomoć.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je zahvalio odlazećem papi Benediktu XVI za napore na poboljšanju odnosa između katoličke ckve i Židova, pa i njegovim posjetom Svetoj zemlji 2009. godine. "U ime naroda Izraela, želio bih Vam zahvaliti na svemu što ste učinili kao Papa u ime jačanja veza između kršćana i Židova i između Svete Stolice i židovske države", napisao je Netanyahu u pismu Benediktu. "Zahvaljujem Vam i na hrabrom branjenju vrijednosti judaizma i kršćanstva tijekom vašeg papinskog mandata", napisao je konzervativni židovski premijer. "Ne dvojim da te vrijednosti, koje su bila toliko ključne u izgradnji suvremenog svijeta, nisu ništa manje ključne u osiguravanju sigurnosti, napretka i mira u budućnosti".

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙