FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovački Belvedere na javnoj dražbi

Autor: rbel
ZAGREB, 18. veljače 2013. (Hina) - Nekretnine dubrovačkog hotela Belvedere d.d. u stečaju će krajem ožujka ove godine na javnu dražbu za koju su u današnjem tisku objavljena početna cijena od 126,9 milijuna kuna.

Prema oglasu za prvu javnu dražbu, koji je objavila javna bilježnica Jožica Matko-Ruždjak, dražba se održava na zahtjev Ine kao fiducijarnog vjerovnika na temelju odredbi Ovršnog zakona, a prodaju se nekretnine upisane u zemljišnu knjigu kao hotel, pet zgrada i pašnjak.

Početna cijena na javnoj draži, koja je zakazana za 22. ožujka, određena je temeljem procjene sudskog vještaka iz studenog prošle godine, a iznosi ukupno 126,9 milijuna kuna. Pritom se ističe da se na prvoj dražbi nekretnine koje su predmet prodaje ne mogu prodati ispod dvije trećine oglašene početne cijene.

U slučaju prodaje, nakon što kupac uplati cijenu u cijelosti i potpiše kupoprodajni ugovor, namirit će se tražbina fiducijarnog vjerovnika, odnosno Ine, a iznos koji preostane nakon toga dostavit će se stečajnom sucu koji vodi stečaj Belvedera, stoji u oglasu.

Stečaj hotela Belvedere u srpnju prošle godine pokrenuli su radnici zbog potraživanja neisplaćenih plaća u zadnje tri godine.

Od 2001. godine najveći vlasnički udio u hotelu Belvedere od 53,75 posto imala je panamska tvrtka Cleostone, iza koje stoji hrvatsko-britanski poduzetnik Zvonko Stojević, a Inin je udio 31,8 posto.

Iz Ine danas na upit o prodaji Belvederea ističu kako su svjesni važnosti turističkog potencijala prostora na kojem se nalazi taj hotel te su u cilju naplate svojih potraživanja pokrenuli postupak prisilne prodaje te nekretnine.

Ina je, podsjećaju, 2005. društvu Belvedere d.d. odobrila zajam za podmirivanje obveza s nekretninom Hotel Belvedere kao sredstvom osiguranja.

"S obzirom da Inin zajam nije vraćen po njegovom dospijeću te da je račun društva već duže vrijeme blokiran, krajem 2010. godine, Ina je pokrenula ovršni postupak u svrhu naplate svojih potraživanja. Stečajni postupak, pokrenut na zahtjev radnika društva Belvedere d.d., također je u tijeku", navode iz Ine.

"Ina ulaže maksimalne napore kako bi situacija bila riješena u što kraćem roku na dobrobit svih uključenih u proces, odnosno u cilju namirenja svih vjerovnika (a ne samo Ine), isplate zaostalih plaća radnicima te razvoja turističkog potencijala ovog objekta", odgovaraju iz Ine u kojoj vjeruju da će se poduzetim aktivnostima omogućiti što skorija obnova hotela Belvedere.

I neslužbeno iz Ine ponavljaju kako prodaju cijelu nekretninu kako bi se cijela situacija riješila i stari pokrenule s 'mrtve točke'.

Belvedere je, naime, bio prestižni dubrovački hotel, smješten je na elitnom dubrovačkom dijelu Ploče, a sada je zapravo jedini neobnovljeni hotel u Dubrovniku.

Dubrovački mediji prenose neslužbene informacije kako za kupnju derutnog hotela Belvedere ima nekoliko zainteresiranih tvrtki, špekuliraju između 5 do 10 kupaca, među njima domaćih i stranih, a neki portali prenose kako su među zainteresiranima i grupacije Valamar i Rixos.

U Ini se danas nisu mogli dobiti podaci kolika su potraživanja te kompanije kao vjerovnika u stečaju Belvederea, a mediji prenose da su ona oko šest milijuna eura.

(Hina) xrub/xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙