FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: zakazana burzovna dražba dionica "Krajinapetrola"

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. veljače 2013. (Hina) - Vlasti Republike Srpske ponudit će na prodaju svojih 45,51 posto dionica u "Krajinapetrolu", tvrtki za promet naftnim derivatima koja na području tog bosanskohercegovačkog entiteta ima 16 benzinskih postaja.

Kako u petak prenose banjalučke "Nezavisne novine", burzovna dražba za prodaju ovog paketa dionica održat će se od 19. do 21. veljače, a za cijeli paket dionica predviđena je početna cijena od 9,2 milijuna konvertibilnih maraka (4,7 milijuna eura).

"Nadam se da će se za burzovnu dražbu javiti neka od ozbiljnijih tvrtki koja će uložiti sredstva u razvoj 'Krajinapetrola' ", izjavio je direktor te tvrtke Milovan Bajić.

Po njegovim riječima, "Krajinapetrol" teško opstaje na tržištu jer nije izravno povezan s nekim od velikih proizvođača naftnih derivata, posebice stoga što su na teritoriju na kojemu posluju već prisutni ruski "Zarubežnjeft", koji upravlja rafinerijom u Bosanskom Brodu te ima i niz benzinskih crpki, a početkom godine na to tržište je ušao i srbijanski NIS, koji je kupio mrežu benzinskih crpki u ranijem vlasništvu austrijskog OMV-a.

Jedan od dioničara u "Krajinapetrolu" je i hrvatska INA koja drži 9,71 posto vlasničkog udjela, a Bajić je kazao kako sve zainteresirane ohrabruju da se prijave na javnu dražbu.

INA je ranije tužila "Krajinapetrol" tražeći povrat svojih benzinskih crpki koje su joj tijekom rata u BiH i nakon njega oduzete i upisane kao vlasništvo banjalučke tvrtke.

Kako je kazao Bajić, svi sudski procesi po ovim tužbama trenutačno su zamrznuti na temelju zakona o provedbi Aneksa G Sporazuma o sukcesiji, postignutog među državama sljednicama bivše SFRJ.

U "Krajinapetrolu" očekuju kako će se pitanje crpki, koje je prije rata na teritoriju današnje RS izgradila INA, rješavati kroz bilateralni sporazum Hrvatske i BiH o uređenju imovinskopravnih pitanja.

(Hina) xrmav yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙