FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dužnosnik: Iran pretvara obogaćeni uranij u nuklearno gorivo

Autor: bcav
DUBAI, 12. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Iran pretvara visoko obogaćeni uranij u nuklearno gorivo, objavio je u utorak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

"Taj posao je obavljen i sva izvješća poslana su Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA)", rekao je Ramin Mehmanparast, prenosi iranska novinska agencija IRNA.

On je time odgovorio na medijske navode da je Iran dio svoga uranija obogaćenog na 20 posto pretvorio u gorivo za nuklearni reaktor u istraživačkom centru u Teheranu.

Diplomati akreditirani u IAEA-i u Beču rekli su kako je Iran očito nastavio s procesom pretvaranja manje količine visoko obogaćenog uranija u gorivo, čime bi mogao kupiti vrijeme za pregovore između Washingtona i Teherana o spornom iranskom nuklearnom programu.

Mogućnost da Iran pretvori obogaćeni uranij u gorivo, dozirajući proizvodnju materijala iz kojeg se može dobiti nuklearno oružje, mogao bi biti jedan od načina da se izbjegne eskaliranje spora sa Zapadom do ljeta.

Teheran bi u suprotnom mogao do lipnja proizvesti dovoljno materijala i prijeći "crvenu liniju" koju je postavio Izrael prijeteći da bi u tome slučaju mogao preventivno napasti Iran.

(Hina) xbcav ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙