FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europa podijeljena oko ukidanja embarga na oružje za Siriju

Autor: dmus
BRUXELLES, 15. veljače 2013. (Hina/AFP) - Europljani, čije sankcije protiv sirijskog režima istječu krajem veljače, i dalje su podijeljeni oko pitanja ukidanja embarga na oružje za Siriju, doznaje se u petak iz nekoliko europskih izvora.

Europski ministri vanjskih poslova o tome će ponovno razgovarati u ponedjeljak u Bruxellesu.

EU mora do kraja mjeseca donijeti odluku o aktualnom paketu sankcija koji se odnosi na pojedince i organizacije iz režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, a uključuje i embargo na oružje i naftu te niz trgovinskih i financijskih sankcija.

Neke zemlje članice, na čelu s velikom Britanijom, žele to iskoristiti i postići da EU odluči ukinuti embargo na oružje kako bi se ispunilo zahtjeve sirijskih pobunjenika.

No prema nekoliko europskih izvora, većina drugih zemalja članica nije baš sklona takvom ishodu, a neke mu se izravno opiru.

U optjecaju je nekoliko mogućnosti, od potpunog ukidanja embarga, što se doima malo vjerojatnim, do zadržavanja embarga u ponom obujmu. Zato će se rasprava voditi o kategorijama opreme koja bi se izuzela iz embarga, mogućim primateljima tog oružja i vrsti potrebne pomoći.

(Hina) xdam YSB

An unhandled error has occurred. Reload 🗙