FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Salehi: Obama mijenja pristup prema Iranu

Autor: rtom
BERLIN, 4. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Ponuda potpredsjednika Joea Bidena za otvaranjem bilateralnog dijaloga s Teheranom znak je promjene američkog pristupa, rekao je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi u ponedjeljak u Berlinu gdje je potvrdio da saveznicu Siriju Iran pomažu ekonomski, ali ne i vojno.

"Kao što sam već jučer rekao, optimističan sam. Vjerujem da nova administracija ovaj put doista pokušava barem odmaknuti se od svog tradicionalnog stajališta prema mojoj zemlji", rekao je Salehi u Berlinu na konferenciji Njemačkog društva za vanjsku politiku (DGAP).

Teheran redovito tvrdi da je njegov nuklearni program isključivo civilan no Zapad ga optužuje za prikriveni razvoj nuklearnog oružja zbog čega Iran trpi niz međunarodnih sankcija.

Salehi, koji je sudjelovao na Muenchenskoj sigurnosnoj konferenciji na kojoj je Biden za vikend iznio ponudu za razgovor, rekao je kako je još teško uspostaviti povjerenje između Teherana i Washingtona.

Pregovori između Irana i šest velikih svjetskih sila, Rusije, Kine, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Njemačke oko iranskog nuklearnog programa u zastoju su od lipnja.

Europska unija optužuje Iran da odugovlači s iznošenjem datuma za novi krug razgovora.

Sirijskoj vladi ne trebaju strani vojnici kako bi ugušili pobunu protiv vladavine predsjednika Bashara al-Assada, jer "Sirijska je vojska dovoljno velika, ne treba borce izvana", odgovorio je Salehi na pitanje pomaže li Teheran vojno Assadovu vojsku.

"Dajemo im gospodarsku pomoć, šaljemo im gorivo, žito. Pokušavamo isporučiti struju preko Iraka no u tome još nisu uspjeli", rekao je šef diplomacije Irana koji je uz Rusiju glavni saveznik sirijskog režima.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙