FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Damijan: integritet političara važniji od kreditnog rejtinga

Autor: lfia
LJUBLJANA, 13. veljače 2013.(Hina) - Slovenski ekonomist Jože P. Damijan je upozorio da je moralni integritet političara koji vode zemlju dugoročno važniji od njenog trenutačnog kreditnog rejtinga, komentirajući izjavu premijera Janeza Janše da će "karneval" s pokušajima rušenja njegove vlade skupo koštati sve Slovence.

Agencija Standard&Poor's snizila je naime Sloveniji kreditni rejting, a ponovo se špekulira i o tome kako će morati zatražiti pomoć Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) jer je izgubila političku stabilnost.

U svom blogu u poslovnom dnevniku "Finance" Damijan tvrdi da je pogrešno razmišljati kako bi za Sloveniju bilo korisnije da do izvješća Protukorupcijske komisije sa sumnjama na Janšin račun (što su kao povod za izlazak iz vlade naveli dosadašnji premijerovi koalicijski partneri) nije došlo, jer onda ne bi bilo ni političke nestabilnosti ni pada kreditnih ocjena.

"Staviti kratkoročnu političku stabilnost i kamatne stope ispred političkog integriteta bilo bi krivo. Troškovi zbog političara s niskim osobnim integritetom i neetičkim metodama djelovanja bitno su viši. Korupcija, krađe, lažiranje javnih natječaja, i klijenteliizam dugoročno su ekonomski štetniji od gubitka koji možemo imati ako se zbog političke nestabilnosti ove godine zadužimo po kamatnoj stopi od 7 umjesto 5 posto", tvrdi Damijan koji je jedno vrijeme bio ministar razvoja u prvoj Janšinoj vladi.

Protukorupcijska komisija je Janšu i ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, a riječ je o političarima čiji zastupnici čine više od polovice sadašnjeg parlamenta, osumnjičila zbog neprijavljene imovine i kršenja zakona o integritetu dužnosnika, što obojica negiraju, a Janša je pozive da podnese ostavku u proteklih mjesec dana više puta odbacio, tvrdeći da bi to krizu produbilo i da oni koji to predlažu nisu svjesni mogućih posljedica.

Politička nestabilnost zbog erozije vlade doista može otežati financiranje slovenskog proračuna ove godine, pa čak izazvati dolazak europske "trojke", ali opravdani zahtjevi da zemlju vode političari s integritetom jačaju temeljne političke standarde, te znače korak naprijed prema manjem stupnju korupcije, a time i većem rastu blagostanja, piše Damijan u svojoj kolumni.

(Hina) xfl ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙