FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šušteršič: zbog Janše Slovenija propustila priliku izdati novu obveznicu

Autor: lfia
LJUBLJANA, 1. veljače 2013.(Hina) - Dosadašnji slovenski ministar za financije Janez Šušteršič okrivio je premijera Janeza Janšu što je propuštena prilika za izdavanje nove obveznice u američkim dolarima po povoljnoj kamatnoj stopi za financiranje proračuna.

Sve je bilo pripremljeno za izdavanje obveznice u američkim dolarima s dospijećem od pet godina, ali je Janša odbio odluku o tome staviti na dnevni red vlade, rekao je Šušteršič u razgovoru za slovensku televiziju. Zbog povoljnog stanja na financijskom tržištu Slovenija je izdavanjem nove dolarske obveznice mogla osigurati normalno funkcioniranje državnog proračuna do sredine godine, po povoljnoj kamatnoj stopi od 3,5 do 4 posto, rekao je Šušteršič. Kako je pojasnio, vlada ima depozite u bankama koje može povući i tako osigurati normalno funkcioniranje države do sredine godine, ali "to ne bi bilo pametno" jer bi bankama tim potezom bila značajno smanjena likvidnost.

Svoju prvu dolarsku obveznicu Slovenija je plasirala krajem listopada prošle godine, izbjegavajući tako privremeno opasnost da se radi financijske pomoći obrati Europskoj uniji, po uzoru na Irsku, Grčku, Portugal.

Tada se izdavanjem i prodajom obveznice s 10-godišnjim dospijećem uz godišnju kamatu od 5,7 posto, nominirane u u američkim dolarima, zadužila za 2,25 milijardi dolara.

Računa se da će Slovenija ove godine morati ponovo provjeriti mogućnost dobivanja kredita na financijskom tržištu, kako zbog financiranja ovogodišnjeg proračunskog deficita, tako i zato jer joj velik dio vanjskog duga dospijeva sredinom ove godine.

Šušteršič je član stranke Građanska lista (GL) koja se zbog korupcijskih optužbi na račun premijera Janeza Janše povukla iz vlade.

On je u četvrtak, informirajući parlament o svojoj ostavci, izrazio očekivanje da će se započeti projekti u ministarstvu i vladi na području financija nastaviti, osobito kad je riječ o upravljanju državnom imovinom putem jedinstvenog holdinga i osnivanjem "slabe banke" na koju bi se prenijeli loši krediti komercijalnih banaka u državnom vlasništvu, čime bi one očistile svoje bilance i normalizirale svoje poslovanje. Šušteršič je tom prilikom upozorio zastupnike da se dio razloga zašto ti projekti još nisu operativni može pripisati premijeru Janezu Janši koji, po njegovim riječima, "tvrdi da vlada ne smije dati ostavku zbog teškog stanja, a sam blokira neke neophodne mjere". Dodao je da je Janša odbio prijedlog da se za izvršne direktore koji bi vodili holding državne imovine imenuju tri stručnjaka s međunarodnim referencama koji su uz to imali i preporuke značajne međunarodne ustanove, te da zbog stanja u gospodarstvu projekt osnivanja "slabe banke" treba što prije operacionalizirati.

Šušteršič je tijekom svog mandata od oporbe često bio kritiziran kao najizrazitiji predstavnik "neoliberalističke" struje u vladi.

Ostavku na mjesto u vladi dao je i ministar za javnu upravu Senko Pličanič, također član Građanske liste. Janša ima deset dana vremena za odluku tko će privremeno obavljati njihove poslove te ne misli predložiti nove ministre jer bi o prijedlogu morao odlučivati parlament u kojemu vlada više nema većinu.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙