FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP AS traži arbitražu za problem Ljubljanske banke

Autor: jnah
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) smatra da se Republika Hrvatska u sadašnjim pregovorima odriče svih prava na prenesenu štednju Ljubljanske banke u korist Slovenije i traži od Vlade RH da prekine pregovore sa Slovenijom o rješavanju problema Ljubljanske banke te da podnese zahtjev za obvezujućom arbitražom.

Mediji nagađaju da će se pitanje Ljubljanske banke rješavati u okviru sukcesijskog sporazuma, a Večernji list tvrdi da je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, govoreći članovima saborskih odbora nakon razgovora sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem o Ljubljanskoj banci i zahtjevu slovenske strane da se povuku tužbe hrvatskih banaka, izbjegavala riječ "povlačenje", koristeći termine poput "staviti na stranu".

"Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević je duboko zabrinuta izjavama dužnosnika aktualne Vlade kako će problem povrata duga hrvatskim štedišama bivše Ljubljanske banke biti rješavan kao sukcesijsko pitanje te kako će tužbe koje su hrvatske banke podigle protiv Ljubljanske banke biti 'stavljene na stranu'", kaže se u priopćenju koje potpisuje predsjednica stranke Ruža Tomašić.

"Takve stavove hrvatskih pregovarača smatramo skandaloznima, a njihovo zagovaranje najveće pljačke hrvatskih građana nakon pretvorbe i privatizacije izdajom nacionalnih interesa. Republika Hrvatska ovim se odriče prenesene štednje koju je isplatila svojim građanima u iznosu od 280 mil. plus kamate, a pregovarači svojim stavovima ugrožavaju i neprenesenu štednju onih građana koji su dobili prvostupanjsku presudu u Strasbourgu".

"Slovenski zahtjev za rješenje spora tzv. poravnavanjem u potpunosti odstupa od principa pravednosti i dobrosusjedskih odnosa koji su temelj na kojem je građena Europska unija", kaže se među ostalim u priopćenju.

"Nesposobnost i diplomatski autizam aktualne Vlade glavni je uzrok ulaska u vremenski škripac", a "odbijanje da se slovensko ponašanje u međunarodne krugove plasira pod pravim imenom – blokada" skupo će koštati našu državu, kaže se u priopćenju HSP AS.

(Hina) pp yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙