FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poslovanje 3. maja pod utjecajem sređivanja imovinsko-pravnih odnosa s državom

Autor: rbel
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Prihodi od prodaje Grupe 3. maj u 2012. godini iznosili su 554,5 milijuna kuna, što je smanjenje od 27,1 posto u odnosu na godinu prije, a u poslovnim prihodima Grupe od 1,97 milijardi kuna veliki se dio odnosi na provedbu Sporazuma s državom o uređenju međusobnih odnosa u postupku provedbe Programa restrukturiranja brodogradilišta, podaci su iz nerevidiranog konsolidiranog izvješća 3. maja.

Naime, provedbom tog sporazuma, 3. maj je u poslovnim prihodima u 2012. godini uprihodio više od 1,32 milijarde kuna. Društva Grupe 3. maj iskazala su dobit u iznosu od 1,1 milijardu kuna s osnova prihodovanja sporazuma, navodi se u obrazloženjima izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Tijekom prošle godine poslovni rashodi Grupe 3. maj iznosili su 796,8 milijuna kuna te su za 26 posto manji nego prethodne godine, dok su ukupni rashodi smanjeni za čak 38 posto, na 888,5 milijuna kuna.

Podaci o ostvarenoj proizvodnji 3. maja u prošloj godini pak pokazuju da je riječko brodogradilište od planiranih 3,32 broda lani napravilo 2,56 brodova, dok je u 2011. godini napravljeno 2,78 brodova. Istodobno je od planirana dva napravljeno 1,93 motora, dvostruko manje od 3,82 motora iz 2011. godine.

U izvješću se pritom ističe da brodogradilište ima ugovorenu proizvodnju brodskog programa do kraja drugog tromjesečja ove godine, dok će se s ugovorenim baržama (teglenicama) dio kapaciteta djelomično popuniti do četvrtog kvartala ove godine.

Podsjeća se i na korake poduzete u privatizaciji riječkog brodogradilišta, odnosno da je jedini ponuđač u postupku privatizacije, tvrtka Jadranska ulaganja, u ožujku prošle godine odustao od ponude za kupnju dionica 3. maja, kao i da je Vlada sredinom prošle godine predložila da pulski Uljanik preuzme 3. maj.

Na kraju 2012. godine društava Grupe 3. maj, koju uz Brodograđevnu industriju 3. maj d.d., čine i povezana društva Motori i dizalice d.d., TIBO d.d., STM d.o.o. i 3. maj ugostiteljstvo d.o.o., zapošljavala su 2.365 radnika, što je za 150 manje nego krajem 2011. godine.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙