FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama pred članovima američkog Kongresa i milijunima TV gledatelja održao je redovni godišnji govor (State of the Union) o stanju nacije u kojem središnja tema bilo gospodarstvo i poticaj rastu srednje klase. Obama je rekao da se američko gospodarstvo oporavlja; stvoreno je šest milijuna novih radnih mjesta, oporavlja se automobilska industrija, tržište nekretnina i burze. "Naše gospodarstvo stvara nova radna mjesta, ali još uvijek puno ljudi ne može naći stalan posao", upozorio je. "Korporativni profiti su dosegli dosad neviđene razine ali obične plaće jedva su se pomakle tijekom prošlog desetljeća". Rekao je da zato želi "ponovno upaliti pravi motor gospodarskog rasta Amerike - uspješnu srednju klasu". "Rastuće gospodarstvo koje stvara dobra i poslove za srednju klasu - to mora biti zvijezda vodilja koja usmjerava naše napore", naglasio je predsjednik SAD-a.

LJUBLJANA

Agencija Standard&Poor's snizila je ocjenu kreditnog rejtinga Slovenije za jednu razinu, s A na A-, zbog potencijalnog rasta državnog duga kako bi se sanirale banke u državnom vlasništvu, te zbog neizvjesnih mogućnosti gospodarskog rasta, objavili su u srijedu slovenski mediji. Agencija S&P navodi da će očekivana pomoć države bankama u njenom pretežitom vlasništvu kako bi se one očistile od loših kredita ove godine povećati slovenski državni dug za oko 3 do 4 milijarde eura, a u tom bi slučaju krajem godine udio duga u nacionalnom BDP-u porastao na 59 posto krajem godine, što je više od prvotnih predviđanja. Kako su prenijeli slovenski mediji S&P predviđa da će se Slovenija ove godine postići cilj o smanjenju proračunskog deficita na 3 posto BDP-a jer se uz lanjske mjere fiskalne stabilizacije u ovoj očekuju i nove mjere, ali upozorava i na političke rizike u implementaciji planiranih reformi nakon što je vlada izgubila parlamentarnu većinu.

KABUL

Afganistanska vlada pozdravila je u srijedu odluku američkog predsjednika Baracka Obame da povuče 34.000 vojnika iz zemlje 2013., u okviru američkog povlačenja iz Afganistana koje će završiti krajem 2014. "Pozdravljamo tu odluku. Preuzet ćemo svu sigurnosnu odgovornost do kraja 2013. Naše postrojbe zamijenit će njihove postrojbe", izjavio je general Mohamad Zahir Azini, glasnogovornik afganistanskog ministarstva obrane. Barack Obama objavio je u utorak navečer da će se 34.000 američkih vojnika "vratiti kući tijekom godine", u godišnjem govoru o stanju nacije. Ritam povlačenja prepušten je procjeni vojnih šefova koji računaju "ostaviti onoliko vojnika koliko je moguće na terenu do kraja sezone borbi" ujesen, kazao je visoki američki dužnosnik obrane.

KATMANDU

Ured dalaj-lame potvrdio je da je pokušaj samospaljivanja budističkog svećenika u Nepalu u srijedu 100. zabilježen slučaj od 2009. u znak prosvjeda protiv kineske uprave u Tibetu. "Možemo potvrditi da se radi od 100. pokušaju samospaljivanja", kazao je predstavnik ureda duhovnog vođe Tibetanaca Tempa Tsering. Odluka svećenika da zapali svoju odjeću "nesretna je", dodao je on. Dalaj-lama pobjegao je iz Tibeta 1959. nakon neuspjele protukineske pobune te sada živi u Dharamsali, na sjeveru Indije, gdje se nalazi tibetanska vlada u egzilu. "Jako smo tužni zbog onog što se dogodilo. Tibetanska uprava poziva odavno stanovništvo da se suzdrži od takvih ekstremnih mjera", izjavio je Tsering.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙