FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važniji vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je sjevernokorejski nuklearni test nazvao "izrazito provokativnim činom" i rekao da "prijeteće aktivnosti" Pyongyanga opravdava akciju međunarodne zajednice. Obama je razgovarao s južnokorejskim predsjednikom Lee Myung-bakom i oni su se dogovorili reagirati na sjevernokorejski nuklearni program. "Dogovorili su se blisko surađivati, uključujući i u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi utvrdili niz mjera koje trebaju zaustaviti sjevernokorejski nuklearni i balistički program i smanjiti opasnost od širenja nuklearnog oružja", rekla je Bijela kuća u izjavi.

TRIPOLI - Libijska je vlada u utorak, na međunarodnoj konferenciji u Parizu, od međunarodne zajednice zatražila "tehničku potporu" na području sigurnosti, posebice za osiguravanje 6.000 kilometara duge granice. "Treba nam tehnologija za kontrolu naših granica. Želimo da nam međunarodna zajednica pomogne s formiranjem policijskih i vojnih snaga", izjavio je libijski ministar vanjskih poslova Mohamed Abdelaziz. Istaknuo je da Libija nestrpljivo iščekuje pomoć Europske unije jer je problem sigurnosti granica potrebno žurno riješiti. Opetovano je isticao potrebu za "tehničkom pomoći" jer njegova zemlja "odbija nazočnost stranih snaga na svom teritoriju".

PARIZ - Pariški tužitelji zatražili su od kaznenog suda u utorak da francusku tvrtku za energetiku Total kazni sa 750.000 eura za podmićivanje stranih agenata tijekom UN-ovog "programa nafta za hranu" u Iraku prije deset godina. Istovremeno je tužiteljica Ariane Amson kazala da sumnja da je izvršni direktor Christophe de Margerie kriv u toj aferi te da "nije uvjerena" da je sudjelovao u zloupotrebi korporativnog novca. Tužitelji su kazali da je na sudu da odredi primjerenu kaznu, ako i ikakvu, za de Margerie i švicarski Vitol, također optužen za korupciju. Votol je neuspješno pokušavao slučaj u Francuskoj proglasiti neustavnim jer je na sudu u New Yorku već osuđen za prijestupe i kršenja odredbi vezanih uz spomenuti program.

NEW YORK - Broj poginulih u Siriji vjerojatno se približava 70.000 - što je za skoro 10.000 poginulih više nego na početku godine, izjavila je u utorak u New Yorku visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay. Ona je ponovila poziv Vijeću sigurnosti UN-a i Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) da sukobljenim stranama u Siriji pošalju poruku da će za svoje djelovanje snositi posljedice. "Nedostatak konsenzusa o Siriji i nedjelovanje koje iz toga proizlazi bilo je razorno pa su civili na svim stranama platili cijenu", rekla je ona sudjelujući u raspravi o ljudskim pravima. Pillay je 2. siječnja rekla da je više od 60.000 osoba ubijeno u sukobu u Siriji između oporbe i snaga predsjednika Bašara al Asada koji je počeo u ožujku 2011.

REYHANLI - Cilj eksplozije minibusa u ponedjeljak na sirijsko-turskoj granici izgleda da je bilo izaslanstvo Sirijskog nacionalnog vijeća, rekla je ta skupina u utorak, no turske vlasti kažu da je prerano za odrediti tko je odgovoran za napad. Minibus registriran u Siriji eksplodirao je na graničnom prijelazu kod turskog grada Reynahlija, nasuprot sirijskog prijelaza Bab al-Hawa, a u ekploziji je poginulo 14 osoba a ranjeno više desetaka. SNC je ranije u izjavi rekao da su "oruđa sirijskog režima" izvela bombaški napad. Istraga turske policije usredotočena je na tri osobe koje se vidjelo kako napuštaju minibus prije eksplozije, rekli su dužnosnici.

LONDON - Britanska policija i nadležne agencije u utorak su izvršili pretrage klaonice i postrojenja za preradu mesa za koje se sumnja da prodaju konjsko meso kao govedinu čime se širi skandal koji je u Europi šokirao potrošače i pokazao nedostatke u nadzoru sigurnosti hrane. U Parizu su francuski istražitelji otvorili preliminarnu istragu kako bi utvrdili je li u rastućem skandalu počinjena prijevara. Ured tužitelja je rekao da je sudska istraga otvorena u ponedjeljak u Metzu a potom preseljena u Pariz gdje se istražuju pitanja sigurnosti hrane na nacionalnoj razini. Pretrage sumnjivih tvrtki u Britaniji prve su koje su pokrenuli dužnosnici koji istražuju prodaju konjskog mesa koja je razgnjevila potrošače i navela nekoliko velikih trgovačkih lanaca da s polica povuku kontaminirane proizvode.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙