FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za medije: HDZ suzdržan oko zakon o pravu na pristup informacijama

Autor: tkol
ZAGREB, 12. veljače 2013. (Hina) - Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podupro je danas Prijedlog zakona o pravu na pristup informacijama, no njegovi članovi iz redova HDZ-a, iako su se složili kako na tom području nesporno treba unaprijediti standarde, bili su suzdržani.

"Neuvjerljivi su mi argumenti kako je bolje imati povjerenika za informiranje koji bi pokrivao područje prava na pristup informacijama umjesto Agencije za zaštitu osobnih podataka koja je dosada obavljala te poslove", zamjerila je HDZ-ova Sunčana Glavak.

Sporna joj je bila i izjava nezavisnog zastupnika Josipa Kregara koji je ustvrdio da uvođenje povjerenika neće zahtijevati dodatne troškove.

"Stvara se nezavisno i vrlo odgovorno tijelo, a pravi razlog donošenja ovog zakona trebao bi biti podizanje kvalitete javne vlasti", poručio je Kregar dodavši kako 176 zemalja u svijetu ima takav ili sličan zakon.

Pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički kazala je kako su svi poduprli instituciju povjerenika za informiranje kao neovisnog tijela. Stručne službe povjerenika dobivaju inspekcijske ovlasti kojima se jača dužnost povjerenika, rekla je Botički napominjući da povjerenik može izricati prekršajne sankcije tamo gdje to zakon dopušta.

Imenovana članica Odbora Slavica Lukić izrazila je nadu da će zakon biti prihvaćen u obliku u kojem je predložen, čime bi se, kako je rekla, počela mijenjati kultura konspirativnosti.

Nakon što je Glavak zatražila da se u dnevni red sjednice uvrste i pritužbe novinara HRT-a i Hine, ne definirajući točno o kakvim je zamjerkama riječ, članovi odbora dogovorili su se kako će idući tjedan biti organizirana sjednica tog odbora o problemima u hrvatskim medijima.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙