FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša o godišnjici: vlada trasirala put za izlazak iz krize

Autor: lfia
LJUBLJANA, 11. veljače 2013.(Hina) - U izjavi povodom prve obljetnice djelovanja svoje vlade slovenski premijer Janez Janša naveo je u ponedjeljak da je ona zacrtala put iz krize te da ne treba dopustiti da budućnost zemlje ugroze neodgovorne političke računice.

"Vlada je napornim radom u godini dana uspjela postaviti temelje da se Slovenija uspješno suoči s posljedicama krize. Put je trasiran, a našu budućnost ugrožavaju još samo političke blokade", naveo je Janša u izjavi povodom godišnjice djelovanja vlade, objavljenoj na vladinim internetskim stranicama.

Janšina vlada počela je djelovati 10. veljače 2012. godine, a činila ju je koalicija od pet stranaka: Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Građanska lista (GL) i Slovenska pučka stranka (SLS). Ta se koalicija ovih dana raspada s obzirom da je iz nje već izišla centristička Građanska lista, a najavljen je izlazak još dviju stranaka - DESUS-a i SLS-a.

Vlada je, tvrdi Janša, prilikom stupanja na dužnost zatekla gore stanje u javnim financijama i bankama od onoga koje se očekivalo te zato treba održati politiku fiskalne stabilizacije i reformi, kako bi Slovenija većom gospodarskom konkurentnošću mogla održati postignuti stupanj razvoja i standarda na duži rok.

"Ne smijemo dopustiti da naše unutarnje razmirice, te neodgovorno i i nepromišljeno političko kalkulanstvo ponovo razgrade temelje što smo ih postavili", ocijenio je Janša u izjavi.

Slovenski premijer istaknuo je mjere vlade kojima se uspjelo smanjiti preveliku javnu potrošnju i ograničiti proračunski deficit, najavio je nove mjere za stimulaciju rasta gospodarstva, reformu sudstva te hvatanje u koštac s "dubljim uzrocima" nedovršene društvene tranzicije iz ranijih godina.

Slovenski mediji u ponedjeljak ocjenjuju da je Janšina vlada u godinu dana imala uspjehe, ali i neuspjehe te da je njen opstanak u sadašnjoj političkoj konstelaciji upitan. Kako navodi "Delo", među uspjehe joj se može računati prihvaćena mirovinska reforma, obavljene pripreme za reformu tržišta rada te izdavanje državnih obveznica u američkim dolarima, čime je prije dva mjeseca za neko vrijeme izbjegnuta opasnost da država mora tražiti pomoć EU, kao i pokušaji da se započne sanacija domaćeg bankarskog sustava.

Kao minusi u godini dana djelovanja Janšine vlade navodi se pad BDP-a od dva posto u 2012. godini, povećanje broja nezaposlenih na 125.000, s time da taj broj i dalje raste. Jnašinoj se vladi često zamjera i zbog "nedovoljno promišljenih" rezova javnog sektora te smanjivanja javne potrošnje, a izazvala je i otpore sindikata jer svoje mjere nije dovoljno usklađivala pa sada uživa i vrlo malu potporu javnosti, navode uz obljetnicu Janšine vlade slovenski mediji.

Janšina vlada nedavno je izgubila većinu u parlamentu, a stranke koje su izišle odnosno najavile izlazak iz vlade (Građanska lista, Demokratska stranka umirovljenika i Slovenska pučka stranka) sada vode interne razgovore o mogućnosti formiranja nove parlamentarne većine koja bi predložila mandatara za sastav nove prijelazne vlade s nekom od stranaka lijeve oporbe, ali se rezultat toga još ne može predvidjeti.

Osnovni razlog za povlačenje dosadašnjih Janšinih koalicijskih partnera iz vladajuće koalicije je izvješće Protukorupcijske komisije od prije mjesec dana. Prema izvješću, Janša za vrijeme obnašanja visokih političkih dužnosti nije u cijelosti prijavio svoju imovinu i financijska sredstva prema zakonu, što je potaklo sumnje u korupciju i konflikt interesa. Premijer to negira, tvrdeći da su optužbe politički motivirane, a odbio je i prijedlog dosadašnjih koalicijskih partnera da ga na mjestu premijera zamijeni netko drugi iz njegove stranke, kako bi se koalicija održala.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙