FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali: odgovornost za prvi samoubilački napad preuzeli islamisti

Autor: bcav
ZAGREB, 8. veljače 2013. (Hina) - Islamistička skupina Pokret za jedinstvo i džihad na istoku Afrike (Mujao) preuzela je u petak odgovornost za samoubilački napad na kontrolnu točku malijske vojske kod grada Gaoa na sjeveru zemlje, pri čemu je ozlijeđen jedan vojnik, prenosi AFP.

Bombaš samoubojica na motociklu raznio se na kontrolnoj točki i ozlijedio vojnika, što je prvi bombaški napad otkako su francuske snage istjerale pobunjenike iz njihovih pustinjskih uporišta Gaoa, Timbuktua i Kidala.

Istovremeno, žestoki okršaj izbio je na zapadu glavnog malijskog grada Bamaka kada su se vladine snage sukobile s pobunjenim pripadnicima padobranskih jedinica odanim bivšem predsjedniku Amadou Toumaniju Toureu.

Od vojnog udara u ožujku prošle godine koji je gurnuo Mali u kaos i rezultirao islamističkom okupacijom sjevera zemlje, padobranci lojalni Toureu uglavnom su se držali po strani, a neki su uhićeni, navodi Reuters.

Prema državnim medijima, u sukobima u oko vojne baze u zapadnom dijelu Bamaka poginula je jedna osoba.

Taj je okršaj ukazao na još uvijek postojeće podjele u oružanim snagama Malija nakon vojnog puča u ožujku koji je izazvao kaos u trećoj afričkoj izvoznici zlata, nakon Gane i Južnoafričke Republike.

Prema pisanju francuskog internetskog portala France24, francuske i snage Čada stigle su do planinskih uporišta islamista na krajnjem sjeveroistoku Malija, gdje pobunjenici, kako se vjeruje, drže sedam francuskih talaca.

Mjesec dana nakon što je Francuska u Mali poslala prve borbene zrakoplove i napadačke helikoptere, pobunjenici su stjerani u zabačena, planinska područja na sjeveroistoku zemlje.

Pozivajući se na bivšeg američkog veleposlanika u Maliju, France24 prenosi da je Pariz 2010. platio 17 milijuna dolara za oslobađanje sedmoro talaca koje još uvijek drže salafistički otmičari. Četvoro talaca oteto je iz rudnika urana Arlit 2010., dvoje u gradu Hombori krajem 2011., a jedan koncem prošle godine u gradu Kayesu.

(Hina) xbcav ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙