FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pariz predlaže UN-ovu mirovnu snagu za Mali

Autor: rtom
GAO, 7. veljače 2013. (Hina/AFP) - Gotovo mjesec dana od početka intervencije protiv islamističkih skupina povezanih s al Qaedom koja se u četvrtak nastavlja u Maliju, Francuska razmatra postupno povlačenje te je Ujedinjene narode pozvala da pripreme osnutak snaga za održavanje mira.

"Francuska je spomenula stvaranje operacije za održavanje mira u Maliju pod okriljem UN-a kada to sigurnosni uvjeti dopuste", rekao je u srijedu francuski veleposlanik Gerard Araud nakon konzultacija u Vijeću sigurnosti koje se s prijedlogom suglasilo.

Buduće snage UN-a temeljila bi se na postrojbama iz AFISMA-e (Međunarodna misija za potporu Maliju) u kojoj su vojnici iz zemalja članica Ekonomske zajednice zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) te Čada.

Osnutak AFISMA-e odobrilo je Vijeće sigurnosti UN-a u prosincu.

AFISMA treba rasporediti do 6.000 ljudi, ali to teče sporo i tek je 2.000 vojnika sada u Maliju. Svi bi vojnici buduće snage djelovali pod zastavom UN-a, navodi francuski veleposlanik.

"Bile bi to snage "plavih kaciga pod zapovjedništvom koje odgovara Vijeću sigurnosti", rekao je Araud.

Francuski predsjednik Francois Hollande, koji je 2. veljače posjetio Mali, rekao je bi njegova zemlja trebala svoje vojnike početi povlačiti u ožujku "bude li sve teklo po planu".

Francuska je u siječnju poslala svoje vojne postrojbe u bivšu koloniju Mali kako bi spriječila islamističke skupine, koje su okupirale sjever zemlje i ondje uvele šerijat, da šire islamističku ofenzivu na jug.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙