FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali slavi "spasitelja" Hollandea

Autor: akoz
TIMBUKTU, 2. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Zahvalni Malijci okupili su se u subotu kako bi pozdravili francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je bio u obilasku francuskih vojnika koji se bore protiv islamističkih pobunjenika, a on im je obećao da će Francuska dovršiti posao vraćanja vladinog nadzora u državi.

Za jednodnevnog posjeta Maliju u pratnji ministara obrane, vanjskih poslova i razvoja, Hollandea je mnoštvo u Timbuktuu, kojega su prije šest dana francuske i malijske postrojbe vratile pod nadzor vlade, pozdravljalo kao osloboditelja.

On je također srdačno dočekan u prijestolnici Bamaku gdje je rekao da su islamistički borci povezani s al Qaedom pretrpjeli teške gubitke u tri tjedna dugoj francuskoj intervenciji koju je pokrenuo na zahtjev malijske vlade.

Iako su pobunjenici istjerani iz glavnih gradova na sjeveru Malija Hollande je upozorio da francuska vojna operacija u Maliju, pod nazivom Serval u koju je uključeno 3500 vojnika na terenu, još nije gotova.

"Ostaje još cijeli dio sjevera koji nije osvojen... Ima terorističkih elemenata koncentriranih u nekim dijelovima zemlje i drugih koji su se raspršili. Postoji rizik terorizma. Tako da još nismo završili našu misiju", rekao je na konferenciji za tisak u rezidenciji francuskog veleposlanika.

On je dodao da će Francuske povući svoje postrojbe kada Mali vrati suverenitet na cijelom svom teritoriju i kada će od UN-a podržane afričke vojne snage moći preuzeti nadzor.

"Ne predviđamo ostati neograničeno vrijeme", rekao je no nije pobliže odredio vremenski okvir francuske misije.

Malijski prijelazni predsjednik Dioncounda Traore zahvalio je "našem bratu" Hollandeu za pokretanje francuske intervencije. "Zajedno ćemo progoniti teroriste do njihovog posljednjeg skrovišta".

U Timbuktuu je nekoliko tisuća stanovnika Hollandea dočekalo pjesmom i plesom uzvikujući "Hvala Francuska" i "Papa Hollande". U Bamaku su se ponovile slične scene s tisućama ljudi koji su klicali Hollandeu i mahali francuskim zastavama.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙