FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina: glasnogovorništvo nije suprotstavljeno novinarskom poslu

Autor: smar
ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Posao glasnogovornika nije toliko različit ni suprotstavljen novinarskom poslu, složila se većina sudionika, bivših novinara na večeras održanoj tribini u Hrvatskom novinarskom društvu (HND), gdje su se kao razlozi njihove promjene posla istaknula ili financijska pitanja, nezadovoljstvo tretmanom u mediju za koji su radili ili to što im je politika onemogućila da se bave tim poslom.

Glavni cilj tribine bio je saznati, između ostalih, odgovore na pitanja zašto se bježi iz novinarstva u posljednje vrijeme, zašto je novinarima privlačno glasnogovorništvo i politika, je li moguć povratak novinarstvu, a povod tome bila je činjenica da je prošle godine znatan broj novinara zamijenio novinarski posao glasnogovorničkim i to u ministarstvima ili političkim strankama.

"PR posao nije toliko različit niti suprotstavljen novinarskom poslu da ga čovjek ne bi radio", ustvrdio je bivši novinar te sadašnji glasnogovornik Ministarstva pravosuđa Sergej Abramov, dodavši kako je njegov glavni motiv odlaska iz novinarstva novac. Smatra kako je povratak u novinarske vode moguć.

Svoj put nesvojevoljnog odlaska iz novinarstva - voljene profesije opisala je i glasnogovornica Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Renata Ivanović koja je za svoju sadašnju profesiju ustvrdila kako joj nije cilj braniti interese ministara ili premijera ili uljepšavati njihove slike. "Prvo pravilo PR-a je da ne smiješ lagati", dodala je.

Tomislav Jakić, bivši novinar, urednik, dopisnik, glavni urednik, a zatim savjetnik predsjednika Stjepana Mesića ustvrdio je kako mu je politika onemogućila da se bavi novinarstvom.

"Sunovrat novinarstva posljedica je stanja u kojem je izbrisana granica između novinarstva i PR propagande, kazao je, dodavši da je novinarstvo pokopano onog trenutka kada se od novinara očekuje da bude propagandist.

"Bit novinarstva je bila da vidite, čujete, prenesete i eventualno komentirate, a ne da vas neka od upravljačkih struktura drži na vezi te kad im nešto odgovara da vi to objavite te postanete popularan jer imate ekskluzivu", dodao je.

Ocijenivši da se novinarstvo izokrenulo, kao veliki problem naveo je i to što ne postoje specijalizirani novinari već univerzalni te to što je naše novinarstvo 'amerikanizirano'.

"Problem s kojim se naša zemlja godinama bori je netransparentnost vlasništva u medijima", upozorila je Zinka Bardić, direktorica u PR-agenciji i savjetnica Vlade RH i premijera Zorana Milanovića, a s njenom tvrdnjom složila se i bivša premijerka Jadranka Kosor koja je pritom ustvrdila da je rješavanje tog pitanja bitno za demokraciju.

(Hina) xsmar ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙