FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama ima ovlasti za preventivne 'cyber' napade

Autor: akoz
WASHINGTON, 4. veljače 2013. (Hina) - Tajna pravna analiza uporabe rastućeg američkog arsenala 'cyber-oružja' zaključila je da predsjednik SAD-a Barack Obama uživa široke ovlasti u naređivanju preventivnog napada ukoliko SAD uoči vjerodostojne dokaze prijetnje velikog 'cyber' napada iz inozemstva, po dužnosnicima uključenim u analizu, piše u ponedjeljak New York Times.

Ta je odluka jedna od nekoliko donesenih posljednjih mjeseci, a administracija bi u idućih nekoliko tjedan trebala odobriti i prve propise SAD-a o tome kako se vojska može braniti, ili realizirati odmazdu, od velikog 'cyber-napada'. Nova politika će odrediti i kako će obavještajna službe moći pretraživati udaljene računalne mreže u potrazi za znakovima možebitnih napada na SAD i, ako predsjednik odobri, napasti protivnike ubacujući im kod za uništavanje, pa i ako rat nije objavljen.

Pravila će biti strogo povjerljiva kao i, primjerice, ona za korištenje napada bespilotnih letjelica.

John O. Brennan, glavni Obamin savjetnik za protuterorizam i njegov kandidat za novog direktora CIA-e, imali su središnju ulogu u razvoju politika glede uporabe bespilotnih letjelica i cyber-ratovanja, dva najnovija i politički najosjetljivija oružja u američkom arsenalu.

Cyber-naoružavanje je najnovija i možda najsloženija utrka u naoružanju koja je u tijeku. Pentagon je stvorio "Cyber zapovjedništvo", a računalno mrežno ratovanje jedno je od nekoliko dijelova vojnog proračuna za koje se očekuje da će rasti.

Poznato je da je Obama samo jednom odobrio uporabu cyber-oružja, na početku svog mandata, kada je naredio eskalaciju niza cyber-napada protiv iranskih postrojenja za obogaćivanje urana. Kodno ime te operacije bilo je Olimpijske igre a iako je započeta iz Pentagona pod predsjednikom Georgom W.Bushom brzo ju je preuzela Nacionalna sigurnosna agencija, najveća obavještajna agencija, po predsjedničkim ovlastima za vođenje tajnih operacija.

Kada je prije godinu dana počelo definiranje pravila djelovanja, jedan je viši dužnosnik administracije istaknuo da se SAD suzdržavao u uporabi cyber-oružja. "Postaje razine cyber-ratovanja koje su mnogo agresivnije od bilo čega što je bilo korišteno ili preporučeno", rekao je dužnosnik.

Napadi na Iran su pokazali da se infrastruktura neke države može uništiti bez bombardiranja ili slanja sabotera.

Jedan viši američki dužnosnik je rekao da su dužnosnici brzo utvrdili da su cyber-oružja toliko moćna da ih se, poput nuklearnih, može koristiti samo po izravnoj zapovijedi vrhovnog zapovjednika.

Moguće iznimke bile usko ciljani taktički udari vojske, poput isključivanja protuzračnog sustava tijekom konvencionalnog napada na protivnika.

Međunarodno pravo dopušta svakoj državi da se brani od prijetnji a SAD je taj koncept uporabila za provođenje preventivnih udara.

Po novim smjernicama Pentagon neće biti uključen u obranu od običnih cyber-napada na američke tvrtke ili pojedince, iako ima najveći arsenal cyber-oružja. Ta će zadaća pripasti Odjelu za domovinsku sigurnost, a istrage cyber-napada ili krađa provodi FBI.

Vojska će, međutim, biti uključena u slučajeve velikih cyber-napada u SAD-u, a kako bi napadače držali u neizvjesnosti dužnosnici nisu objasnili koji je prag za određivanje takvih napada.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙