FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ulagači oprezni dok čekaju nove poslovne vijesti

Autor: neba
ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Konsolidacija Crobex indeksa Zagrebačke burze, nakon snažnih dobitaka proteklih tjedana, mogla bi se nastaviti i danas, dok ulagači čekaju nove vijesti iz domaćeg poslovnog sektora, ponajprije kvartalna financijska izvješća.

Svih 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Nakon skoka za više od 1 posto na početku tjedna, Crobex je jučer oslabio 0,11 posto, na 1.921 bod, a Crobex10 0,41 posto, na 1.077 bodova.

Spuštanju indeksa pridonio je pad cijene dionice Ine za 2,3 posto, te Podravke 3,6 posto.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 4,8 milijuna kuna i rastom cijene za 3,2 posto, nadomak 220 kuna.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,25 milijuna kuna,

što je oko 3 milijuna manje nego dan prije.

„Očekujem slično trgovanje kao i jučer, uz stagnaciju Crobexa. Ipak, investitori su i dalje dobro raspoloženi, što je vidljivo po solidnom prometu i nastavku rotacije kapitala iz najlikvidnijih u nešto manje likvidne dionice. I dalje smo u očekivanju financijskih izvješća kompanija“, kaže Matko Bošković, broker i financijski savjetnik u Centar banci.

Od poslovnih vijesti, predstavnici poslodavaca i sindikata u HT-u jučer su potpisali Kolektivni ugovor koji, kako je priopćeno iz te tvrtke, jamči socijalni mir u idućih godinu i pol dana. Priopćeno je, također, da će do kraja lipnja kompaniju napustiti 403 zaposlenika.

A na inozemnim su se burzama, nakon oštrog pada na početku tjedna, najvažniji indeksi stabilizirali.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, a ulagače su ohrabrili bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dow Jones indeks ojačao je 0,71 posto, dok je S&P 500 porastao 1,04, a Nasdaq indeks 1,29 posto.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, zahvaljujući solidnim makroekonomskim podacima iz eurozone i SAD-a.

„Slično kao na domaćem tržištu, i na inozemnim burzama nastupila je faza konsolidacije, nakon snažnog rasta indeksa, no tržišta su i dalje u pozitivnom trendu. Dosadašnja sezona financijskih izvješća bila je solidna, a i američki makroekonomski pokazatelji govore o stabilnom trendu oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙