FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hajrikjan neće tražiti odgodu armenskih izbora

Autor: kgab
ZAGREB/EREVAN, 5. veljače 2013. (Hina) - Armenski predsjednički kandidat Parujr Hajrikjan, koji je ozlijeđen u pokušaju atentata prošloga tjedna, ne planira zatražiti od Ustavnog suda odgodu predstojećih izbora, rekao je u utorak njegov odvjetnik Levon Bagdasarjan, a prenose armenski mediji.

Čelnik Zajednice za nacionalno samoodređenje ustrijeljen je u rame nedaleko od svoje kuće u Erevanu u četvrtak navečer. Liječnici su u petak izvadili metak. Hajrikjan (63) se i dalje nalazi u bolnici.

Po armenskom Ustavu, izbori se mogu odgoditi za dva tjedna ako se kandidat našao u okolnostima izazvanim "višom silom". Kandidat sam mora zatražiti odgodu, a zatim Ustavni sud donosi odluku.

Hajrikjan je jedan od osam kandidata na predsjedničkim izborima koji će se održati 18. veljače, a na kojima se očekuje da će Serž Sarksjan osvojiti drugi predsjednički mandat.

Pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata u Armeniji mogao bi ugroziti sigurnost u regiji Kavkaza.

Stabilnost je bitna za tu bivšu sovjetsku republiku u kojoj živi 3,2 milijuna ljudi kako bi privukla ulagače i ojačala gospodarstvo devastirano u ratu sa susjednim Azerbajdžanom '90-ih godina prošlog stoljeća, a nakon toga globalnom financijskom krizom 2008-2009.

Ovaj napad na predsjedničkog kandidata izazvat će strah od povratka nasilju koje je zasjenilo predsjedničke izbore 2008. kada su izbili nasilni sukobi između oporbenih prosvjednika i policije u kojima je poginulo desetak ljudi.

Bilo kakav znak nestabilnosti na Kavkazu izaziva zabrinutost kod ulagača jer kroz Armeniju prolaze naftovodi i plinovodi za Europu.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙