FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokušaj atentata u Armeniji prijeti stabilnosti

Autor: kgab
EREVAN, 1. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Pokušaj atentata na predsjedničkog kandidata u Armeniji doveo je u pitanje održavanje izbora planiranih za 18. veljače i mogao bi ugroziti sigurnost u regiji Kavkaza.

Predsjednički kandidat Parujr Hajrikjan, na kojega je pokušan atentat u četvrtak kasno navečer, je u srednje teškom stanju, izjavili su liječnici. On je ustrijeljen u rame nedaleko od svoje kuće u Erevanu. Liječnici su u petak izvadili metak i rekli su da nije životno ugrožen.

Zasad nije poznat motiv napada, ali bi izbori, na kojima se očekuje da će Serž Sarksajn osvojiti drugi predsjednički mandat, mogli biti odgođeni za dva tjedna u skladu s ustavom ako Hajrikjan bude prisiljen povući se.

"To je udarac vodstvu zemlje i našoj državnosti", rekao je novinarima premijer Tigran Sarksajn.

Stabilnost je bitna za tu bivšu sovjetsku republiku u kojoj živi 3,2 milijuna ljudi kako bi privukla ulagače i ojačala gospodarstvo devastirano u ratu sa susjednim Azerbajdžanom '90-ih godina prošlog stoljeća, a nakon toga globalnom financijskom krizom 2008-2009.

Ovaj napad na predsjedničkog kandidata izazvat će strah od povratka nasilju koje je zasjenilo predsjedničke izbore 2008. kada su izbili nasilni sukobi između oporbenih prosvjednika i policije u kojima je poginulo desetak ljudi.

Neovisni politički analitičar Aleksander Iskanderjan rekao je kako smatra da napad nije bio usmjeren protiv Hajrikjana, kojega opisuje kao simbola neovisnosti.

"Taj pucanj je bio usmjeren protiv političkog razvoja zemlje i njegov cilj je bio destabilizirati situaciju i zasjeniti izbore."

Bilo kakav znak nestabilnosti na Kavkazu izaziva zabrinutost kod ulagača jer kroz Armeniju prolaze naftovodi i plinovodi za Europu.

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙