FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICMP će tragati i za žrtvama sukoba u Libiji

Autor: rmav
SARAJEVO, 5. veljače 2013.(Hina) - Vlada Velike Britanije odlučila je osigurati dodatnu financijsku potporu od 650 tisuća američkih dolara za rad Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe (ICMP), čije je sjedište u Sarajevu, kako bi ta institucija pomogla i u otkrivanju sudbine više od deset tisuća osoba koje su nestale tijekom sukoba u Libiji kada je svrgnut režim Moamera el Gadafija, priopćeno je u utorak iz sjedišta ICMPJ-a u glavnom gradu BiH.

Velika Britanija financirala je rad ICMP-a od 2000. godine s ukupno pet milijuna dolara, a nova donacija rezultat je posjeta premijera Davida Camerona Tripoliju prošlog tjedna.

On je sadašnjim libijskim vlastima obećao potporu Londona u rasvjetljavanju sudbine nestalih tijekom posljednjih sukoba, ali i u vrijeme 42-godišnje Gadafijeve vladavine.

U Libiji kod mjesta Bin Jawad nedavno je pronađena velika masovna grobnica, a identifikaciju posmrtnih ostataka trebao bi provesti upravo ICMP, koji je ranije razvio najsuvremenije metode usporedbe DNK uzoraka dobivenih iz skeletnih ostataka i krvi živih srodnika. Na taj se način identitet žrtava može utvrditi uz vjerojatnost veću od 99 posto.

"Nadamo da će naš rad donijeti odgovore brojnim libijskim obiteljima koje još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih voljenih", izjavila je u Sarajevu ravnateljica ICMP-a Kathryne Bomberger.

ICMP i vlada Libije su još u lipnju 2012. godine potpisale sporazum o suradnji u rješavanju sudbine nestalih osoba, a taj projekt financiraju i vlade SAD te Danske.

ICMP su 1996. godine uspostavile države-članice skupine G-7 kao jedinu specijaliziranu međunarodnu organizaciju koja se bavi rješavanjem pitanja nestalih osoba.

U rješavanju sudbine nestalih na području bivše Jugoslavije ICMP je svojim metodama pomogao identifikaciju u više od 16 tisuća od preko 40 tisuća prijavljenih slučajeva nestanka.

Identifikacija žrtava usporedbom DNK uzoraka, koju su provodili stručnjaci ICMP-a, korištena je i nakon velikih prirodnih katastrofa kakve su predstavljali tsunami na Tajlandu 2004. godine ili uragan Catherine, koji je 2005. godine poharao New Orleans u SAD.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙