FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska stranka na vlasti najavljuje optužnice

Autor: vrad
MADRID, 4. veljače 2013. (Hina/AFP) - Stranka desnice na vlasti u Španjolskoj najavila je u ponedjeljak da će pokrenuti sudski progon svih pojedinaca koji su "objavljivali" i "prenosili" informacije koje su bacile sumnju na više njezinih čelnika u korupcijskoj aferi.

Optužnice će obuhvatiti "sve osobe i skupine koje su Narodnoj stranci (PP) i njezinu vodstvu pripisivale nezakonite radnje i nepravilnosti", rekao je za novinare Carlos Floriano, jedan od tajnika stranke.

"Svi koji su prenosili" te informacije i "koji su ih objavljivali" morat će odgovarati na sudu. "Svi", naglasio je više puta, ne navodeći poimence one koje će se sudski goniti.

Ime premijera Mariana Rajoyja, predsjednika PP-a od 2004. pojavilo se u četvrtak na rukom pisanom popisu imena za koji se pretpostavlja da se temelji na knjigovodstvenim dokumentima dvoje bivših blagajnika stranke koje je objavio dnevnik El Pais.

Po tim dokumentima, piše list, sadašnji premijer je između 1997. i 2008. primao "donacije od 25.200 eura na godinu" od direktora privatnih poduzeća.

Na popisu su i imena drugih stranačkih čelnika, među kojima je Maria Dolores de Cospedal, glavna tajnica stranke.

PP je odgovorio da je uvijek postupao strogo po zakonu. Mariano Rajoy je u subotu odbacio optužbu za primanje novca "na crno" i najavio je da će uskoro objaviti svoju imovinsku karticu.

Luis Barcenas, bivši knjigovođa i blagajnik PP-a, nazvao je u ponedjeljak te optužbe "velikom manipulacijom", zanijekavši da je Rajoy primao ilegalne donacije i da je postojalo dvostruko knjigovodstvo.

Predsjednik socijalističke stranke, glavne oporbene stranke, Alfredo Perez Rubacalba zatražio je u nedjelju ostavku Mariana Rajoyja.

Ocijenio je da premijer nije kadar izaći na kraj s "veoma teškom situacijom" u koju je zapala Španjolska, gdje gospodarsku i društvenu krizu sada prate i kriza povjerenja u političke čelnike i nezadovoljstvo javnosti.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙