FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napad islamista udarac investicijama u Alžiru

Autor: bcav
ŽENEVA, 21. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Ulaganja u naftni i plinski sektor u Alžiru mogla bi pasti, jer bi povećani troškovi sigurnosti nakon krvave talačke krize u pustinjskom plinskom postrojenju mogli poništiti očekivane pozitivne učinke novoga zakona namijenjenog privlačenju stranih investitora, upozoravaju u ponedjeljak poslovni ljudi i analitičari.

Alžirski parlament brzo je u ponedjeljak reagirao izmjenama zakona o iskorištavanju nafte i plina, ukinuvši porez za strane investitore, što bi trebalo vratiti povjerenje inozemnih naftnih tvrtki i osnažiti interes za ulaganja u tu članicu OPEC-a.

No, stručnjaci upozoravaju da bi zbog napada, u kojem je poginulo više od 60 osoba uključujući i strane radnike, Alžir te susjedne Libija i Mauritanija mogle postati puno manje atraktivne od drugih regija.

"Troškovi koji su već sada izuzetno visoki postat će još veći", rekao je Gabindo Lalinde, menadžer španjolske naftke kompanije Repsol zadužen za Alžir.

"Sigurnosni rizici i novi rast troškova učinit će Alžir manje atraktivnim za međunarodne naftne tvrtke", dodao je.

Alžrski naftni i plinski sektor, na koji otpada 98 posto nacionalnog izvoza, posljednjih se godina žestoko bori za strana ulaganja, u vrijeme kada jača interes tvrtki za poslovanje u Iraku i istočnoj Africi.

Analitičari predviđaju da je novi alžirski zakon došao prekasno da bi izmijenio taj investicijski trend.

Libija i Alžir su treća, odnosno četvrta izvoznica nafte u Africi, a Libija ujedno ima najveće rezerve "crnog blaga" na kontinentu.

Zajedno s Egiptom, radi se o važnim izvoznicama plina za europsko tržište.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙