FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Topić: Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" smanjena potpora u obje zemlje

Autor: brad
MOSTAR, 5. veljače 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva (HKD) "Napredak" msgr. Franjo Topić kritizirao je vlasti Republike Hrvatske i Federacije BiH ocjenjujući ponižavajućim smanjivanje potpore za rad ovoga društva koje ima stoljetnu tradiciju te organizira brojne stotine akcije potpore uglavnom mladima i studentima u BiH, Hrvatskoj i širom svijeta.

U intervju za mostarski "Dnevni list" od utorka, Topić je istaknuo da je "Napredak" ne samo bosanskohercegovačko, nego i hrvatsko kulturno društvo koje ima 16 podružnica te da svoj rad uz promicanje vrijednosti usmjerava i na svojevrsno lobiranje za Hrvatsku u BiH.

"Onda se 'Napredak' skine s proračuna RH, a od svih 'Napretkovih' projekata se podrži samo knjižnica s 220.000 kuna, što je uistinu ponižavajuće i obezvrijeđivanje tisuće 'Napretkovih' djelatnika i članova", rekao je Topić založivši se za dobivanje konkretne potpore, umjesto moralne i verbalne.

" 'Napretku' ne trebaju nikakve privilegije, ali bi trebalo uvažavati činjenicu da 'Napredak' puno više radi nego mnoge vladine i nevladine organizacije kojima se daju stotine milijuna kuna", dodao je.

Samo godinu dana ranije za rad "Napretka" je iz hrvatskog proračuna izdvojeno milijun kuna potpore, bez posebnih projekata pomoći za koje od prošle godine raspisuje natječaj Ured za Hrvate izvan Hvatske i koji ima na raspolaganju 15 milijuna kuna, naveli su u ovom kulturnom društvu. Mons. Topić se potkraj siječnja u Zagrebu susreo s predsjednikom Ivom Josipovićem, s prvom potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić i zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem. U odvojenim razgovorima zatražio je potporu da se zauzmu kod vlasti Republike Srpske za povrat "Napretkovih" domova u Bosanskom Brodu i Derventi, koji se unatoč obećanjima ne vraćaju ovoj instituciji.

Po riječima predsjednika HKD "Napredak", sličan je odnos i vlasti u Federaciji BiH jer su za trećinu smanjile potporu ovome društvu.

"Federacija je primjer kako se ne uvažavaju rezultati rada", kazao je Topić. Od predviđenih 240.000 maraka (oko 924.000 kuna) "Napretku" je iz federalnog proračuna isplaćeno tek 76.000 maraka. Ocijenio je da će zbog toga u ovoj godini tome društvu biti teško realizirati brojne projekte, ali i isplatiti plaće i obveze za zaposlene.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙