FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zemaljski muzej BiH 125. rođendan dočekao zatvorenih vrata

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. veljače 2013.(Hina) - "Stidite se", poruka je koju je na transparentu u petak istaknula skupina od nekoliko desetaka građana Sarajeva koji su se okupili ispred Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u povodu 125. obljetnice njegova osnutka.

Poruka nije bila upućena zaposlenima u muzeju nego bosanskohercegovačkim vlastima zbog čije nebrige su vrata te muzejske ustanove, utemeljene davne 1888. godine, zatvorena prije četiri mjeseca. Od tada su daskama zakucana monumentalna ulazna vrata zdanja kojega je Austro-Ugarska Monarhija izgradila kao prvi muzej na cijelom Balkanu. Na pročelju tog zdanja već mjesecima stoji ogromni napis: "Muzej je zatvoren".

U nevelikoj je skupini bilo najviše učenika sarajevske Prve gimnazije koji su na prilaznom stubištu upalili svijeće i položili crvene ruže izražavajući na taj simbolični način žalost zbog činjenice da Zemaljski muzej i 125. obljetnicu svog osnutka dočekuje sa zatvorenim vratima.

Njima se pridružio i ravnatelj umjetničkog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić. "Mi ne možemo šutjeti. Svatko ima obvezu raditi na tome da se muzej otvori na zakonit način", kazao je Spahić.

Umirovljeni general Armije BiH, jedna od najpopularnijih osoba u Sarajevu, Jovan Divjak kazao je kako je žalostan jer se pred Zemaljskim muzejom nije pojavilo više ljudi kako bi prosvjedovali protiv neodržive situacije, ali i pokazali koliko im je stalo do vlastite kulture i tradicije. "Ovo je najveće blago s kojim raspolaže BiH i to je ono što mnoge zemlje u okruženju nemaju", kazao je Divjak novinarima.

Zemaljski muzej BiH u listopadu prošle godine odlučili su zatvoriti sami zaposlenici koji prije toga mjesecima nisu primali plaće niti su imali osnovnih uvjeta za rad.

Status ovog muzeja pa time i njegovo financiranje nakon rata ostali su neriješeni, jer su srpski predstavnici u tijelima izvršne i zakonodavne vlasti u BiH odbili prihvatiti da muzej bude tretiran kao ustanova od državnog značaja i financiran iz državnog proračuna.

Takvo što nije bilo prihvatljivo za bošnjačke političare koji odbijaju dopustiti da Zemaljski muzej bude tretiran kao županijska ili federalna kulturna ustanova.

U Zemaljskom muzeju BiH čuvaju se brojni vrijedni izlošci uključujući tu i čuvenu Sarajevsku hagadu, židovski iluminirani spis neprocjenjive vrijednosti za kojega se drži da potječe još iz XIV. stoljeća, a nastao je u Španjolskoj.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙