FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za utorak, 5. veljače

Autor: jnah
ZAGREB, 5. veljače 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za utorak, 5. veljače:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje će nastaviti raspravom o prijedlogu novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu u prvom čitanju, kojim Vlada namjerava zabraniti prodaju tog zemljišta te stati na kraj neadekvatnom korištenju zemljišta i nedisciplini u njegovoj prenamjeni. Prihvati li Sabor predloženi zakon, u Hrvatskoj će se ubuduće moći prodavati isključivo privatno zemljište, no ni to zemljište u idućih sedam godina neće moći kupovati stranci, budući da je takav moratorij ispregovaran s Europskom unijom (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Sv. Marka 2).

ZAGREB - Ministarstvo uprave organizira CIP IST PSP Info dane s ciljem informiranja i motiviranja što većeg broja pravnih osoba na prijavu projekata Europske unije, u sklopu Programa podrške politikama za primjenu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Info dane otvorit će ministar uprave Arsen Bauk. U okviru ovog Programa, koji je usmjeren na poticanje inovativnosti i konkurentnosti kroz širu i češću uporabu informacijsko-komunikacijske tehnologije od strane građana, uprave i poduzetnika u 2013. godini, očekuje se financiranje projekata u vrijednosti od oko 126 milijuna eura. Na Info danima prezentirat će se i mogućnost sufinanciranja projekata iz sredstava europskih fondova te primjeri dosadašnje dobre prakse (10 sati, Ministarstvo uprave, Maksimirska 63).

ZAGREB - Konferencija za novinare HDZ-a na temu: "Dvojezičnost u Vukovar". Govorit će predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko i saborski zastupnik Davorin Mlakar (12,30 sati, središnjica Hrvatske demokratske zajednice, Trg žrtava fašizma 4).

SISAK - Konferencija za novinare Hrvatskih laburista, na kojoj će govorit će Dragutin Lesar, predsjednik stranke i Mladen Novak, saborski zastupnik i predsjednik sisačko-moslavačkih laburista. Teme konferencije su štetne posljedice Zakona o sanaciji javnih ustanova (županijske bolnice) i Zakona o strateškim investicijama (11 sati, hotelu Panonija, ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 21).

PULA - Konferencija za novinare IDS-a na temu "Potpisivanje Sporazuma o suradnji s Talijanskom unijom na predstojećim lokalnim i regionalnim izborima 2013 godine" (12,30 sati, Zajednica Talijana, Carrarina 1)

GAŠINCI/ĐAKOVO - Načelnik Glavnog stožera OS RH, general pukovnik Drago Lovrić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić nazočiti će, završnom prikazu redovne godišnje vježbe „Hrvatski ponos13/1“ na vojnom poligonu Gašinci (11 sati). Vježba "Hrvatski ponos 13/1“ završni je dio preduputne obuke 21. hrvatskog kontingenta za sudjelovanje u misiji ISAF u Afganistanu, a u čijem sastavu se nalazi i 33 pripadnika Oružanih snaga Crne Gore. Riječ je o redovitoj godišnjoj vježbi koja predstavlja završni dio priprema i ocjenjivanje spremnosti hrvatskoga kontingenta uoči odlaska u misiju ISAF u Afganistanu. (Ministarstvo obrane poziva predstavnike medija da dođu ispred vojarne "Dračice" u Đakovu najkasnije do 10 sati, gdje će za predstavnike medija biti organiziran prijevoz do vojnog poligona Gašinci. Završetak vježbe, odnosno povratak u Đakovo planiran je nakon 12 sati).

ZAGREB - U nastavku suđenja u slučaju Fimi media na Županijskom sudu trebali bi svjedočiti Mario Zubović i Jerko Rošin, dvojica bivših HDZ-ovih saborskih zastupnika i prijatelja bivšeg premijera i čelnika te stranke Ive Sanadera kojega se tereti da je s ostalim optuženima novcem državnih institucija i poduzeća punio crni fond HDZ-a koji je kao pravna osoba također na optuženičkoj klupi (9,30 sati, Županijski sud, Zrinjevac 5)

VUKOVAR - Na sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara treba se izabrati novi predsjednik Gradskoga vijeća, nakon što je dosadašnji Tomislav Džanak (HSP dr. Ante Starčevića) podnio ostavku početkom siječnja. Komisija za izbor i imenovanja Grada Vukovara za novog predsjednika Gradskoga vijeća predložit će Gorana Bošnjaka (SDP). Na sjednici bi se trebala donijeti i odluka o izmjenama Statuta Grada zbog usklađivanja s izmjenjenim zakonskim propisima. Pred vijećnicima je i prijedlog odluke o osnivanju Osnovne škole pod nazivom "Nova škola", koja bi bila prva integrirana i interkulturalna škola u Vukovaru. (10 sati, Gradska vijećnica, Dr. Franje Tuđmana 1)

ZAGREB - Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradske Skupštine održati će svoju 34. sjednicu u Starogradskoj viječnici (11,30 sati, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5/I, dvorana C).

ZAGREB - U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva a (HDD) otvara se izložba dizajnerskog projekta VIII. Mediteranskih igara, Split 1979. Izložba se fokusira na jedan od najambicioznijih i najkompleksnijih dizajnerskih zahvata svog vremena - dizajn vizualnog identiteta međunarodne sportske manifestacije VIII mediteranskih igara. Održane u Splitu 1979. godine, VIII. mediteranske igre trajno su i radikalno promijenile sliku tog grada i njegove okolice kroz niz zahvata od kojih su dakako najveći bili oni arhitektonski i prometni, a uključivali su dogradnju zračne luke u Kaštelima, tunel kroz Marjan, novi stadion Poljud, sportski centar Gripe, kompleks bazena, adaptaciju nekoliko kulturnih i medijskih objekata, kao i disperziju na Trogir, Makarsku, Omiš, Zadar, Šibenik, Sinj, Stobreč, Supetar i Hvar (19 sati, galerija HDD Boškovićeva 18).

ZAGREB - Konferencija za novinare HSLS na kojoj će govoriti Darinko Kosor, predsjednik HSLS-a i Vladimir Ferdelji, nezavisni kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba koji će Ustavnom sudu podnijeti Prijedlog za ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona te Zahtjev za promjenom Zakona Vladi RH i Ministarstvu financija (11,30 sati, prostorije HSLS-a, Zrinjevac 17/I) .

ZAGREB - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, identificirati će se 20 posmrtnih ostataka osoba, ekshumiranih iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica u Republici Hrvatskoj. Identifikaciju organizira Ministarstvo branitelja RH, Uprava za zatočene i nestale. S obzirom na vrijeme stradavanja, posmrtni ostaci četiri osobe odnose se na razdoblje 1991./92. godine; riječ je o osobama stradalim na području zapadne Slavonije, dok se posmrtni ostaci sedam soba odnose na VRA „Oluja“ i devet osoba na VRA „Bljesak“. Identifikaciji će nazočiti pomoćnik ministra, na čelu Uprave za zatočene i nestale, Ivan Grujić (10 sati, Šalata 11) .

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Neven Leskovar

popodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

(Hina) xaš ysp/yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙