FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija i BiH za razvoj dobrosusjedskih odnosa

Autor: vili
BEOGRAD, 4. veljače 2013. (Hina) - Srbija i Bosna i Hercegovina zauzimaju se za razvoj dobrosusjedstva, posebice u području gospodarskih odnosa, ali trebaju izići iz začaranog kruga devedesetih godina, ocijenili su u ponedjeljak u Beogradu predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić i predsjednik vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, koji je doputovao u službeni posjet Srbiji.

"Treba izići iz začarnog kruga devedesetih, okrenuti se dobrosusjedstvu, tražiti ono što nas spaja, a ne samo ono što nas razdvaja", rekao je Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Bevandom u Beogradu.

Dačić drži veoma bitnim da dvije zemlje zajednički sudjeluju na trećim tržištima i produbljuju suradnju u prometu, energetici i strojogradnji.

Predsjednik vijeća ministara BiH posjet Beogradu ocijenio je kao "izuzetno značajan", uz tvrdnju da ljudima koji obnašaju odgovorne dužnosti u susjedstvu nisu potrebni posrednici jer su dovoljno obrazovani i sposobni da sami komuniciraju.

"Ne treba nam nitko da posreduje i da nas spaja", istaknuo je Bevanda

Dačić i Bevanda razgovarali su o suradnji u procesu eurointegracija, povratku izbjeglica, te graničnim problemima.

Bevanda je rekao da u razgraničenju među Srbijom i BiH postoje četiri sporne točke.

"Prepustit ćemo stručnjacima s obje strane da naprave definiciju, a onda ćemo o tome razgovarati na političkoj razini", rekao je Bevanda.

Dačić je zahvalio gostu iz Sarajeva na stajalištu BiH u svezi s Kosovom, čiju neovisnost BiH nije priznala.

Dvojica predsjednika vlada dogovorili su se da se dvaput godišnje održava sastanak dviju vlada čije bi teme bila pitanja od važnosti za obje strane.

Tjekom dana predviđeno je i potpisivanje međudržavnog ugovora o izručenju, kojim bi se pridonijelo učinkovitijoj borbi protiv organiziranog zločina i korupcije.

Kaklo je izvijestila Radio-televizija Srbije, Bevanda se u ponedjeljak u Beogradu sastao i s predsjednikom srbijanskog parlamenta Nebojšom Stefanovićem, ali detalji o tome susretu nisu priopćeni.

(Hina) xvil yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙