FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljoprivrednici Varaždinske županije najavili prosvjede

Autor: skal
VARAŽDIN, 4. veljače 2013. (Hina) - Poljoprivrednici Varaždinske županije najavljuju blokadu prometnica i prosvjede za ponedjeljak, 11. veljače, pa do ispunjenja zahtjeva o kojima je bilo riječi na jučerašnjem sastanku u Ferovcu kraj Kutjeva, gdje se okupilo 60-ak predstavnika poljoprivrednih proizvođača iz desetak županija Hrvatske, potvrdio je koordinator prosvjeda poljoprivrednih proizvođača Varaždinske županije Miljenko Ivanuša.

Isplata poticaja za 2012. godinu, pomoć poljoprivrednicima u financijskom smislu prilikom legalizacije gospodarskih objekata te izmjene prijedloga novog zakona o poljoprivrednom zemljištu osnovni su naši zahtjevi i od njih ne odstupamo, istaknuo je Ivanuša.

Napomenuo je kako su poticaji za 2012. godinu trebali biti isplaćeni do 15. siječnja, a do sada nije isplaćeno ni 20 posto i nema naznaka da će resorno ministarstvo ispuniti svoje obveze u skoro vrijeme. Ivanuša je također podsjetio na obećanje Vlade da će pomoći poljoprivrednicima prilikom legalizacije gospodarskih objekata što je učinjeni samo u simboličnom obliku.

Veća gospodarstva morat će platiti legalizaciju i do 100 tisuća kuna, što je jednostavno nemoguće, pogotovo kada se zna da ni poticaji nisu isplaćeni do kraja. Hrvatski seljak jednostavno nema novca za legalizaciju koja je ujedno uvjet za prijavu za nove poticaje. Poljoprivrednici se nalaza u začaranom krugu iz kojeg ne mogu izaći, upozorio je.

Poljoprivrednici se protive i prijedlogu novog zakona o poljoprivrednim zemljištima koji, prema njihovom mišljenju, ide u prilog 'velikim igračima', a na štetu 'malog' poljoprivrednika.

Prosvjed je danas i službeno prijavljen policiji i ukoliko resorno ministarstvo ne udovolji njihovim zahtjevima poljoprivrednici Varaždinske županije u ponedjeljak, 11. veljače, izlaze na prometnice i kreću s prosvjedima i blokadom, rekao je Ivanuša te najavio da će blokirati prometnice u okolici Ludbrega, a hoće li se blokirati i neki drugi punktovi u Varaždinskoj županiji znat će se nakon sastanka koordinacije u srijedu.

Jučerašnji je sastanak ujedinio poljoprivrednike Hrvatske i mislim da nikada nismo bili složniji i odlučniji da se izborimo za svoja prava, zaključio je Ivanuša.

(Hina) xskal yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙