FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Predsjedništvo HNS-a protiv ukidanja mirovina

Autor: zkre
MOSTAR, 21. siječnja 2013. (Hina) - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje okuplja čelnike osam hrvatskih stranaka što ih predvode dva HDZ-a u BiH usprotivilo se u ponedjeljak ukidanju mirovina pripadnicima Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), što su nedavno najavili predstavnici vlasti Hrvatske i Federacije BiH upozoravajući da se radi o zloporabama.

U priopćenju dostavljenom nakon sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru pozivaju se sve institucije u BiH i FBiH da poduzmu korake kako bi se zaštitila prava te spriječio "još jedan pokušaj kriminalizacije pripadnika HVO-a i doprinosa HVO-a u obrani BiH".

"Očekuje se i traži od nadležnih institucija da poduzme što prije sve aktivnosti kako bi se u punini implementirao Ugovor između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a i članova njihovih obitelji, a koji je na snazi od 2006. godine", navodi se u priopćenju.

Pri tome se i od hrvatskih zastupnika u Parlamentu Federacije BiH traži da ne podrže niti jedan nacrt ili prijedlog Zakona po pitanju braniteljske populacije i povoljnijih uvjeta umirovljenja, u čijoj izradi nisu sudjelovali legitimni predstavnici Hrvata ili korisnika tih prava.

Nedavno su hrvatski ministar branitelja Predrag Fred Matić i kolega iz Federacije BiH Zukan Helez najavili temeljitu provjeru korisnika dvostrukih mirovina bivših pripadnika HVO-a ističući da na taj način zloporabe prava.

Predsjedništvo HNS-a u ponedjeljak je pozvalo i na promjenu federalne vlasti sukladno izbornim rezultatima u BiH ističući da bi se taj proces trebao okončati do kraja ovoga mjeseca te je najavljeno održavanje Sabora HNS-a u prvoj polovici travnja.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙